Egy mozgalom, ami átpolitizálja a nemedet - A genderfeministák

2019. július 21. - SoltBrain

 Én a magam részéről mindigis messze álltam mind a hímsovinizmustól, mind a feminizmustól. Valahogy sose érdekelt a férfi-nő különbségtétel, hogy egy nő tud-e parkolni, célba lőni,  vezető beosztásban teljesíteni stb. Ha nagyon leegyszerűsítem a véleményem, akkor azt mondanám, hogy szerintem a férfiak és a nők érdeklődési köre tér el egymástól, nem is annyira az értelmi képességeik. Egy nő is megtudja tanulni a politika tudományt, az informatikát, a matekot, de őket nagy átlagban ez Nem Érdekli, ezért nem teszik. A férfiak és a nők helyzete rendkívűl összetett, bonyolult és kultúráktól is függő rendszer, ezért én most arra szorítkozok, hogy csak a feminizmus politikai oldalával foglalkozok a mai bejegyzés során. Így is lesz miről írnom...

 A feminista mozgalmak történetét úgy szokták korszakolni, hogy létezik első-, második-, és harmadik hullámos feminizmus, a női követelések és azok időszaka alapján csoportosítva. Az első hullám a huszadik elején bontakozott ki, többek között a nők szavazati jogaiért küzdöttek a feministák, ők voltak a szüfrazsettek. A második szakasz az 1960-as években jött létre, itt még hangsúlyosabban került a közbeszédbe a nők munkához való joga, az abortuszhoz való jog is szerepelt a követelések között, Nagyjából ebben a szakaszban kezdték el kidolgozni a társadalmi nemek tudományát is, az egyre gyakrabban emlegetett "gender studies"-t. Most a harmadik hullámnál járunk, ez körülbelül az 1990-es években kezdődött. Sokak szerint a feminizmus legújabb változata a legveszélyesebb, amit szoktak úgy is nevezni, hogy genderfeminizmus, az általuk kidolgozott gender studies fogalmára utalva. Lehet, hogy pontatlanul fogok fogalmazni, elvégre nem vagyok szociológus, de én ragaszkodok a genderfeministák megnevezéshez, megkülönböztetve a régebbi típusú nőjogi mozgalmakat az aktuálistól.

woman-march-2019.jpg

A transzparensek alapján úgy tűnik, hogy itt nem igazán az egyenlőségről van szó.

Tovább

Videó Montázsok #3: Démonok közt vs. Barátok közt

 Ha horrort nézek, akkor szinte mindig valamilyen misztikus témájú szellemes vagy démonos filmet keresek magamnak, a kedvenceim az ördögűzős történetek a horror műfajon belül. A sorozatgyilkosos, darabolós, láncfűrészes, slasher sztorikat nem sorolnám az érdekes kategóriába (természetesen nagyon szubjektív az én ízlésem is, ahogy az összes többi emberé). Az első Ördögűzőt még könyvben is elolvastam, annyira tetszett. A Démonok között filmek szerintem toronymagasan kiemelkednek a műfaj nagy átlagából, köszönhetően James Wan rendezői tehetségének.

A Barátok Közttel kapcsolatban én mindig ledöbbenek, hogy hanyadik résznél járunk már? Ha jól tudom, akkor most vagyunk túl 9447. (!) részen, de hát bele is kezdtünk már 1998-ban a gyártásba és azóta is csak érkeznek az új részek futószalagon. Mivel nagyon hézagosan néztem régen is, én még olyan dolgokon is meglepődtem anno, hogy a Berényi Mikinek már nincsen haja, aztán megmondták nekem, hogy évek óta kopasz, le vagyok maradva vagy hat körrel a Barátok Közt-öt illetően. Valahogy adta magát az ötlet, hogy ezt a két csodát össze kellett mixelnem egy rövid videó erejéig. Végülis a Barátok Közt eredeti forgatási helyszínére, a Mátyás Király térre (vagy az RTL Klub székházába, az aktuális stúdióba) is betérhetnének alkalom adtán démonok, szellemek, ördögök, vagy más paranormális aktivitások, ha nem vigyázunk. A stúdió helyében én készenlétben tartanám a feszületet, a szentelt vizet és a papot.

 HORROR FAN-oknak készített poénvideóm következik, aki nagyon fél a szellemektől vagy a gonoszra sminkelt apácáktól, az másik posztot olvasson inkább.

Videó Montázsok #2

 Miután megnéztem a Ritual (2017) című horrort, eszembe jutott, hogy anno volt az a "démonilag megszállt" Horváth Ferike a Naplóban, akihez vélt vagy valós indokkal démonűző, vajákos asszonyt kellett hívni. A videó azóta is csak Exöszájzbuk címen terjed a videómegosztókon (valamiért ezt a kifejezést hallhattuk a megszállt gyermek szájából, ami angolul munkafüzetet jelent: exercise book pontosabban leírva). Nem tudhatjuk, mi játszódott le Feri lelkében, bár az biztos, hogy beszélt valami misztikus szarvasemberről ebben a módosult tudatállapotban... Nyitva hagyom a kérdést, hogy az Exöszájzbuk Ferikéje előre megálmodta-e a Netflixes horror filmet, vagy a Ritual (2017) főszereplője emlékezett vissza a gyerekkori rémálmaira/szellemjárásra. Aki még nem látta az említett horrort, annak jelzem, hogy SPOILER lesz, mivel abban a filmben sokáig nem mutatták a misztikus erdőjáró szörnyeteget. Nem gondolom, hogy 18+ tartalom ez a poénvideó, de akinek nagyon érzékeny lelki világa van, az nézze meg a többi posztomat inkább a vidi helyett. 

Tovább

Videó Montázsok #1

 Mint egy korábbi posztból megtudhattátok, van egy időszakos hobbim; a videók összemixelése. Nem állítom, hogy magas szinten űzöm a tudományát, de ha elkap az ihlet, akkor alkotnom kell, nincs mese :). Biztos emlékeztek még a Dragon Ball rajzfilm sorozatra, azon belül is a Z-re, amiben - főleg kezdeti epizódokban - állandóan egymás harci kapacitását mérték a harcosok az egyik szemükre helyezett mérőműszer segítségével, hogy megjósolják a csata kimenetelét. Ez a momentum nekem legalábbis nagyon megragadt.

A viszonylag új japán anime sorozat, a My Hero Academia (eredeti címén Boku no Hero Academia) főhősének, Izuku Midoriyának az ereje fokozatosan növekszik kalandjai során, ki tudja, van-e ennek felső határa? Mi van akkor, ha a Dragon Ball és a My Hero Academia valójában egy univerzumban játszódik? Például a DBZ (Dragon Ball Z) világban egy távoli galaxisban, egy Földhöz hasonló bolygón élnek a Hero-k és a Villain-ek, vagy egy másik, paralell dimenzióban? Nézzük mit mond a csillagharcos Vegeta a hős Izuku Midoriya harcáról. Egy szemtől szembeni küzdelemből szerintetek melyik kerülne ki győztesen?  

Feminista expedició - Annihilation (2018) kritika

 A mai alkalommal egy egészen furcsa filmet veszek górcső alá, az Annihilation-t, ami az Expedíció magyar címet kapta. (a Megsemmisítést átnevezni Expedícióra... ez is csak a magyar címadás leleményessége lehet). Mondják ugyan gondolatébresztő sci-fi-nek ezt a 2018-as alkotást, de hard sci-fi-re ne számítson senki sem, azért nem annyira mélyértelmű Alex Garland ezen rendezése, bár többféle értelmezési lehetőséget is kaptunk a film végére.

 Ez a poszt nyomokban SPOILER-t tartalmaz!

annihilation2018-movie.jpg

Tovább