SoltBrain Blog

Youtube csatorna ajánló: RetroShock

2019. március 02. - SoltBrain

 Kevés olyan YouTube csatorna van, aminek videóit annyiszor megnéztem volna, mint a RetroShock-ét. Szerintem több szempontból is jól meg vannak szerkesztve az itt található kisfilmek. Téma szerint döntő mértékben science-fiction film elemzéseket láthatunk; régieket, újakat, vicceseket és komolyakat egyaránt. Sokféle lejátszási lista közül választhatunk, ezek közül párat szeretnék kiemelni, amelyek nekem a legjobban tetszettek.

 

A "RETROSHOCK! - Régi Sci-fi / Horror filmek Humoros Bemutatása" 

  A nagyon régen készült sci-fi, horror filmek elemzése nagyon poénos hangulatot tud teremteni, elsősorban a készítéskor alkalmazott alacsonyabb technikai színvonal miatt. Azokban az időkben a rendezők fantáziájának igencsak gátat tudott szabni a számítógépes animációk hiánya/korlátozottsága, így mai szemmel visszanézve röhejesnek tűnnek egyes jelenetek vagy akár az egész alkotás. Az ebbe a kategóriába került filmek valószínűleg a maguk idejében se voltak csúcsminőségűek, de a ma emberének egyenesen döbbenetesek, elképesztőek vagy szimplán csak viccesek egyes képsorok. Például amikor lerí az ijesztőnek szánt szörnyről, hogy egy emberre rápakoltak egy nagy darab jelmezt és kínjában alig bír mozdulni a T-Rex vagy a jeti kosztümben. A mozdulataik darabosak, a gyilkosság ábrázolás pedig annyiban kimerül, hogy a főgonoszunk/szörnyünk ráteszi a kezét az áldozatára, és az ennyitől elájul, majd a földre esik. A bugyuta ellenfelek, gagyi párbeszédek, és rossz történetvezetés egyaránt hozzájárult ezen filmek bukásához.

 

 A "SCI-FI REJTETT SARKAI - Könyvek, filmek, animációk részletes bemutatása"

 A csatorna foglalkozik komolyabb művekkel is, melyek valamilyen okból mégis feledésbe merültek. Ebben a mappában van Az Idő Urai francia-magyar animációs film, Az átjáró szovjet kisfilm és a szintén szovjet Stalker-ről is szó esik. Ilyenkor érzem azt, hogy a reklám mennyire fontos a művészetben is; egy jó könyv/film népszerűvé tételéhez nem elég nagyon jót alkotni, annak be is kell jutnia a köztudatba. Erre is utal a lejátszási lista címe, a sci-fi rejtett sarkai. 

 

"FILM & KÖNYVAJÁNLÓK"

 A RetroShock-on belül ezt a rovatot is szeretem. Remélem a "Disztópiák nyomában" alcímnél a Legyek Ura után lesznek még videók, mert szerintem ígéretesnek hangzik, már csak azért is, mert sok sci-fi disztópia témájú, vagyis a jövőben valamely természeti katasztrófa vagy az elembertelenedés által elkárhozik a társadalom.

 

"ANTIFACES"

 Bár ebben a lejátszási listában vegyesen vannak komoly és komolytalan anyagok, A Holnapunk fekete tükre az egyik legmélyrehatóbb társadalomkritikus elemzés, amit az utóbbi időben a csatornán láttam. A Megszégyenítés kora a komoly videók közül az egyik legjobb, az Antifaces 9 - Szappanoperák pedig az egyik legbohémabb.

Jó Szórakozást Hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr1614471062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása