SoltBrain Blog

Rajzfilm ajánló: A Titokzatos Aranyvárosok

2021. november 28. - SoltBrain

Gyerekkorom másik kedvenc meséjéről írok nektek ezúttal, ami Balu Kapitány mellett hosszú időre a képernyőre tudta szegezni a tekintetemet. A Titokzatos Aranyvárosok (The Mysterious Cities of Gold) című rajzfilm francia-japán ko-produkcióban készült el a DiC Audiovisuel és a Studio Pierrot közös munkájával. 1982-1983-ig adták először Japánban, Franciaországban, majd bemutatták más országokban is, köztük kis hazánkban, Magyarországon. A Titokzatos Aranyvárosok képi világa, karakterei, egyes jelenetei, zenéje örökre belopta magát a szívembe.
titokzatos-aranyvarosok.png

Röviden a cselekményről: a gyarmatosítás korában játszódik a történetünk, amikor a spanyol konkvisztádor, Francisco Pizarro 1532-ben hadjáratot szervezett az Inka Birodalom leigázására. A szereplők mindannyian a mondabeli dél-amerikai arany városokat (El Dorado) akarják felkutatni csak más és más okból. Harminckilenc, egyenként nagyjából húsz perces epizódon keresztül követhetjük nyomon hőseink kalandjait, akikkel váratlan, néhol sci-fi-be illő események történnek.

golden-condor.png

 Egzotikus helyszíneken misztikus tárgyakat találnak a szereplők, amik képesek a fény energiáját hasznosítani

Történelmi utalásokból rengeteget kapunk a részek során, többek között spanyolokról és az amerikai őslakos indiánokról, akik közül megjelennek a maják, inkák, olmékok, bár az utóbbiak merőben másképpen, mint amire számíthatunk. Milyen műfajba sorolnám a Titokzatos Aranyvárosokat? Ha választanom kéne, akkor azt mondanám, hogy történelmi fantasy, sci-fi elemekkel megfűszerezve. A készítők Scott O'Dell 1966-ban megjelent könyvét, a The King's Fifth című regényét vették alapul, jócskán kiegészítve fantasztikus elemekkel a történetet.
titokzatos-aranyvarosok-karakterek.jpg

A szereplők. A hátsó sorban a felnőttek állnak; Pedro, Sancho és Mendoza. Elől pedig a gyerekek Tao, Zia és Esteban (balról jobbra).

 

Érdekességek:

- Elkészült 2012-ben a sorozat folytatása is, ami majd előbb-utóbb egy külön blogbejegyzést fog kapni

- Eredeti francia cím: Les Mystérieuses Cités d'Or

- Népes rajongótábora van a sorozatnak, sokak szerint a Titokzatos Aranyvárosokban vannak legjobb zenék a rajzfilmek közül

- 2008-ban kiadták újra VHS-en és DVD-n a rajzfilmet

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr416767344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2023.07.19. 18:16:55

Már csak halvány emlékek vannak a sorozatról, de arra tisztán emlékszem, hogy a 90-es évek elején, kisiskolásként nagyon szerettem. Azt a kombinációt alkalmazták, ami feledhetetlenné és minőségivé tette a 80-as és 90-es évek rajzfilmsorozatait:
- európai (főleg francia) történetírás
- japán animáció
És igen, a zenéje is az egyik legjobb.
süti beállítások módosítása