SoltBrain Blog

Egy patikus ellenérzései dr. Gődény Györggyel szemben

2021. január 07. - SoltBrain

Mint azt tudjuk, a CoVid-19 vírus erőssége nem lebecsülendő, krónikus betegekre nézve nagyon veszélyes, gyorsan terjed, nem érdemes a CoVid-ot az influenzához hasonlítani, mivel más természetű a két megbetegedés. A járvány által kiváltott gazdasági károk már dollármilliárdokban mérhetőek, a keletkezett társadalmi problémák nagyságát megbecsülni is nehéz, joggal mondhatjuk, ezt az évet Stephen King írta. A horror és bizarr fejezeteit különös részletgazdagsággal. De léteznek emberek, akik ezt az eseményt is képesek relativizálni, hangulatot szítani összeesküvés-elméletekkel, valamint az indulatokat felhasználni vélhetően haszonszerzésre. Dr. Gődény György különc személye a patikai gyógyszerészet és a koronavírus téma keresztmetszetében éli feltűnési viszketegségét, amit egy ideje már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nem könnyű állást foglalni vele kapcsolatban, de egy ideje úgy érzem, ki kell írnom magamból a gondolataimat. Sokoldalú ember lévén a gyógyszerész végzettségű dr. Gődény Görgy az egyetem elvégzése után gyógyszertárban és gyógyszergyárban egyaránt dolgozott, aki a sport kiemelkedő alakjának számít, amely mellett médiaszemélyiség, alkalomadtán színész, de vezetett már sütőipari céget is. Kezdő szinten vírusszakértő, amivel országos hírnévre tett szert. Ellentmondásos személye megosztja a magyar közéletet. Az igazság bajnoka, vagy csak egy újabb szélhámos? Ki rejlik az óriási szakáll mögött?
godeny04.jpg

Bár már 2019 őszén is érkeztek hírek a kínai koronavírus által okozott megbetegedésekről, őszintén nem hittem volna, hogy hónapokkal később világméretű problémával kell szembe néznie az emberiségnek.  Természetesen a munkahelyemet, a patikát is érintették az események. Minden lehetséges módon biztosítottuk a pandémia elleni védekezést, legyen szó plexi falakról, szájmaszkról, fertőtlenítőszerekről, gumikesztyűről, C-D vitamin szedésről. Feszült időket élünk azóta, ezt tagadni is kár. Eddig sokat latolgattam, hogy írjak-e a CoVid-19-ről cikket, mert nem szándékoztam túl hamar véleményt formálni egy olyan jelentős és sokrétű eseményről, mint a koronavírus járvány. Szerintem sokan akartak túl hamar, túl kevés információ alapján levonni következtetéseket, vagy esetleg megmondó embert játszani, mint például dr. Gődény György.

A járvány kirobbanása előtt sem értettem, hogy mi jogosítja fel őt a gyógyszerész szakma képviseletére az interneten, illetve média berkein belül, a televízióban. Számos TV műsorba évek óta meghívják álszerény, nagydumás személyét, kifejteni a véleményét adott témákban. Étrendkiegészítőkről, gyúrós proteinekről beszélhet is hitelesen, mivel szabadidejében testépítéssel is foglalkozik, számos más aktivitása mellett. Nem gondolom, hogy dr. Gődény György híres-hírhedt patikus a szakma legjobbjai közé tartozik. Mondom ezt annak ellenére, hogy Gődény, az "ország patikusa" titulus birtokosa által vezetett nagykállói Igazgyöngy patika megkapta a "Magyarország Kedvenc Patikája" díjat. Fehér köpenye, doktori címe, sőt patikája más gyógyszerészeknek is van, akik szintén gyógyszerészettel foglalkozó szakemberek, nemcsak Gődény, de őket vagy nem hívják meg TV-műsorba, vagy legalábbis sokkal ritkábban nyilatkoznak a sajtónak, mint ő.
godeny05.jpg

Nézzük, milyen kapcsolata van egymással Gődénynek és az, infektológiának. Meglehetősen érintőleges. Nekünk gyógyszerészeknek annyi közünk van a fertőző betegségek témakörhöz, hogy az egyetemen tanultunk mikrobiológiát, sejtbiológiát, de azt egyáltalán nem jelenteném ki, hogy alapszinten infektológusok lennénk. Hivatkozott arra is Gődény, hogy el tudja olvasni a szakirodalmat. Nem azért mondom, de ez még nem olyan nagy szám. A szakirodalmat magyarul vagy angolul én is eltudom olvasni, a szakdolgozatomhoz fel is használtam angol nyelvű cikkeket hivatkozási pontként, miközben csak egy alapfokú orvosi angol, szakmai Profex nyelvvizsgával rendelkezem. Nem érzem magam különlegesnek ettől, nem fogom azt mondani, hogy jobban értek azokhoz területekhez, mint a szakemberek. Az az igazság, ha valaki egy adott területen képezte magát, akkor szakirodalmat elolvasni nem egy nagy kunszt. A gyógyszerész képzés inkább a kémiára koncentrál, nem is annyira a megbetegedések kórtanára. Természetesen tanulunk biológiát, de az orvosok képzése nagyban eltér a miénktől, részben a részletes anatómia oktatásuk miatt. Ezért gondolom azt, hogy nem kell tudományos referenciaként elfogadni a véleményemet pusztán azért, mert gyógyszerész, patikus és egészségügyis vagyok, mert nem szeretném Gődény áldoki hibáját elkövetni, aki a Nutriversum Kft. embereként étrendkiegészítő promózás céljából létrehozott Youtube csatornáján a koronavírusról kezdett el okoskodni.
godeny03.png

Dr. Gődény György lényegét tekintve másból doktorált le. Nem elhanyagolható tény, hogy dr. Gődény György alapító tagja az Orvosok a tisztánlátásért mozgalomnak, miközben nem orvos, hanem gyógyszerész végzettségű. Ezen ellentmondás ellenére a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott Gődénytől és tevékenységétől, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGyK) viszont tudtommal nem. Nem értem a MGyK hallgatását, bár remélem előbb-utóbb állást foglalnak ezügyben, megtörve a jeget.

A CoVid járvány előtt is néztem Gődény videóit, bevallom, akkor még szimpatikusnak tűnt a szakállas, tetkós, gyógyszerész youtuber, jó előadókészsége okán. Első benyomásra jóindulatú, segítőkész különcnek hittem őt, aki jólszituált értelmiségi benyomását kelti a hallgatóságában. Örültem színes egyéniségének, aki felrázhatja az átlagembert a hétköznapok szürkeségéből. A youtube videói ugyan megnyerőnek tűntek, de éreztem, hogy az étrendkiegészítők ajánlása már egy jól felépített marketing és kereskedelmi tevékenység részei, mivel vélhetően érdeke is fűződhetett az eladásokhoz. A kritikusok megkondították a vészharangot, mivel állításuk szerint a Nutriversum Kft. bizony egy ravasz kis off-shore cég, Gődény pedig a megbízott porszívó ügynökük.

Aztán jött a politikai karrier simliskedés. A rossznyelvek szerint a 2017-ben alapított Közös Nevező Párt valójában egy állami támogatás lenyúlására létrehozott kamupárt volt. Gődénynek vissza kellett volna fizetnie a felvett több, mint 150 millió forintos támogatást, de ez sajnos mindezidáig nem történt meg. Hiba volt zsebre vágni a pénzt, de még ezt is megúszta valahogy, mivel nem csukták le. Ott kellett volna abbahagynia. Sajnos azonban pont ez az embertípus nem tudja, hol van a határ. A koronavírus járvány kitörése, majd a bevezetett szigorú intézkedések hatására úgy döntött, újra a nyilvánosság elé áll. Az az érzésem támadt, ez alkalommal nem pártot, hanem fanatikus követőkből álló szektát akart létrehozni a kigyúrt szakállas. Részben sikerült is neki. Dogmái, összeesküvés-elméletei, relativizálásai a koronavírus járvánnyal és az azt követő kormányintézkedésekkel kapcsolatosak, hozzáteszem, hogy a vírustagadó kifejezés nagyon pontatlan, mivel Gődény nem tagadja a koronavírus létezését, de a veszélyességét alaposan lebecsülni, élesen kritizálva a kormányok intézkedéseit. Olybá tűnik, ezzel a vírus összeesküvéselmélet-gyártó akcióval most alaposan mellé nyúlt, elég csak házkutatásra és a kihallgatásra gondolni, de ki tudja, hogyan végződik majd az ügy a járvány tombolása vagy esetleges lecsengése folyamán.
godeny01.jpg

Azt érzem az ezerarcú doktor Gődénynél, hogy a személyiségének különböző részei, - vagy mondjuk úgy, az énjei - nem passzolnak össze, sőt zavarják egymást. Felőlem azt csinál szabadidejében, amit csak akar, akkor gyúr, színészkedik, amikor kedve, energiája van hozzá. Ugyanakkor nehéz elhinni, hogy egy embernek ennyiféle oldala van, ennyi mindennel foglalkozik és ráadásul több területen kiemelkedő is. Nem az én tisztem megítélni, hogy eredményeit, kitüntetéseit valóban a tehetségének, kitartásának vagy pusztán a kapcsolatainak köszönheti, de most nem is erre fókuszálnék. Korábban is éltek sokoldalú emberek a gyógyszerész szakmán belül, elég, ha Örkény István írót vagy Csontváry Kosztka Tivadar festőt említem meg, de a Coca-Cola feltalálója is gyógyszerész végzettségű volt. Én szabadidőmben sokat olvasok, politikai, történelmi könyveket, de sci-fi, fantasy regényeket is, kezdő szinten írással foglalkozok, szóval nem vagyok egyszerű típus én sem. Gődénynél viszont furcsának hat az összkép, amire lentebb ki is térek majd. Egyfelől csodálom az energiaszintjét, ugyanakkor őszintén szólva nem értem, hogyan van ennyi tevékenységre ideje, kapacitása a családja és munkája mellett. Ha Gődény személyiségét az ikozaéder bonyolultságához hasonlítjuk, akkor geometriai példával élve az átlagemberek maximum kockák, gúlák, vagy téglatestek lehetnek. Én a kockát választom az összetettségem kifejezésére.

Tavaly még nem gyanakodtam eléggé. Csak nagyon furcsának tartottam, amikor az egyik videójában az említett a patikusként dolgozó, robosztus erőember a kezébe veszi a piszcillust és a patendulát. Csak néztem és nagyokat pislogtam a helyzetkomikum okán. Azokba a kezekbe nehéz súlyok illenek, és nem precizitást, kézügyességet igénylő gyógyszerkészítő eszközök. Ez csak egy magánvélemény, de mint sejthetjük, nem egy ember kérdezte meg: „ez a fickó patikus?”

A színészet és a testépítés megfér egymás mellett, azt hollywoodi sztárok is bizonyítják életpályájukkal. A testépítés, amerikai focizás és az egészségügyi hivatás már egy kicsit zavarják egymást, de erre is azt mondom, hogy belefér, maximum egy kicsit különcség. Egy időben sütőipari cégben ügyvezetői pozícióban dolgozott Gődény, jelenleg Nagykállóban gyógyszertárat vezet, szóval értenie kell az üzleti, pénzügyi dolgokhoz is. A gyógyszerész szakmán belül is sok területen dolgozott, köztük gyógyszergyárban is. Tegyük fel működhetnek még ezek is egyszerre. Lehetséges, hogy a munkahelyén nem dolgozik heti 40 órát, de nem kukacoskodok, higgyünk benne, megcsinálja a munkáit lelkiismeretesen, hivatástudattal, miközben a feleségével együtt felnevelt négy gyereket. Gődény György a Közös Nevező pártjával akart a politika színterére lépni, aminek csúfos kudarc, sőt, a felvett 153 millió forintos állami támogatás vissza nem fizetése lett a vége. Kicsit pongyolán is fogalmazhatunk: be se jutott se a politikába, se a parlamentbe, se a kormányba, de már mutyizott. A lejtmenet következő, egyik leghíresebb állomását a koronavírus járvánnyal kapcsolatos okfejtései jelentették. A youtube karrierjét a Nutriversum Kft. embereként étrendkiegészítők népszerűsítésével kezdte, majd az aktuális koronavírus járvány témáját feszegetve influencerré vált. Hírneve soha nem látott magasságokba emelkedett, miközben emberek tömegeinek figyelmét megragadva befolyásolta a közgondolkodást.
godeny02.jpg

Egy pillanatra álljunk meg. Rakjuk össze dr. Gődény György páratlan egyéniségének különböző oldalait, aszpektusait. Gődény, aki gyógyszerész-testépítő-színész-fitness szakértő-youtuber-influencer-üzletember-férj-négygyerekes családapa egyben kezdő politikus és bölcs vírusszakértő is egyben. Vajon mondhatom-e legyintve, néhány szóval: ő csak kókler? Vagy a posztmodern idők polihisztoraként tekintsek rá? Lehet egy embernek ennyi különböző oldala vagy ezek közül valamelyik hazugság, puszta megtévesztés? Csak Gődény György feltűnési viszketegségéről lenne szó? Hány énje lehet egy embernek tudathasadás nélkül? Hol kezdődik a kóros állapot? Belefér ennyi tevékenység egy életbe?

Az az érzésem, hogy az általa végzett tevékenységek hosszú listájába az egészségügyi hivatás nem illik bele. Testépítő-színészt láttunk már, aki politikus is lett. A fittnes-szakedző szintén passzol az előzőkhez. Ami szöget üt akár egy felszínes szemlélődőnek is, az a kamupárttal történő mutyizás ellentéte az elhivatottsággal, a gyógyítással, egészségüggyel. Sokat rontott a patikusok egyébként is romló megítélésén. Az "ország patikusa" miért tesz ilyet? Csak az egójának hízlalására használja a díjakat, elismeréseket ez a fazon? Meggyőződésem szerint vigyázni kell a nagydumás emberekkel, különösen azokkal, akik előadják, mennyire sikeresek, miközben előbb-utóbb elkezdjük érezni, mennyire sántít a dolog.

Szögezzünk le valamit. Én személy szerint csodálom dr. Gődény György energiaszintjét, ugyanakkor olyan érzésem van, hogy minden lehetséges alkalommal csak a pénzt, hírnevet, a becsvágyat tartja szem előtt. Eredményei ellenére attól tartok, az utóbbi időben rendszeresen mellé nyúlt, nem kis problémát okozva felszólalásaival. Sajnos a közgondolkodásban a patikus egyre inkább a boltos szinonimája lett, a beteg tájékoztatásban alkalmazott szaktudásunkat nem megbecsülve. Ezt a rossz megítéléssel járó negatív tendenciát sajnos Gődény is tovább súlyosbította mutyijaival, okoskodásaival, simliskedéseivel.

 

UPDATE (2021.03.06):

- Kihagytam a Gődény doki által végzett tevékenységek hosszú sorából az amerikai focizást. A nyitókép bal oldalán is láthatjuk őt sportcuccban, ugyanis dr. Gődény György a Nyíregyháza Tigers játékosa. 

- Tudtommal eladta a nagykállói patikáját, ennek pontos dátumát nem ismerem, lehetséges, hogy a cikk írása után nem sokkal történt meg.

- Az interneten terjed egy fantasy-comedy kép Gődényről, szerintem jópofa :)

godeny-magus.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr5816376724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2021.01.09. 10:03:22

A válsz: pszichopata.

Ha esetleg tévednék, akkor csak nárcisztikus személyiségzavarban szenved.

De inkább az első.

Graves 2021.01.09. 13:18:13

ez is csak egy a sok emricsárd közül. fideszország jobban érvényesülő polgárai.

Zacskóstej 2021.01.11. 15:24:57

Amit én nem értek, az hogy kötelezik rá hogy fizesse vissza a 153 millió forintot és nem fizeti. Ennyi? Pont? Lehet sétálni tovább, mert nincs itt semmi látnivaló?

SoltBrain 2021.01.11. 17:44:57

@Zacskóstej: valószínűleg Gődény tagja a látszatellenzéknek, de ez csak egy megérzés

Reactor 2024.01.05. 16:51:19

Nos, úgy néz ki, mégiscsak Gődénynek lett igaza, ugyanis nem lett világvége a koronavírusból. Ezt a menetet sajna-bajna ő nyerte, nem pedig a Fitymasz és a károgó doomzday-prófétái.
süti beállítások módosítása