SoltBrain Blog

Könyv az introvertált emberekről, közérthetően

2023. április 11. - SoltBrain

Ha pszichológiai témájú könyvekről van szó, akkor kétfélével találkoztam eddig: az első esetben a szerzőnek sikerült közérthetően írni az elménkről és a lélektani folyamatokról, a második esetben viszont az író minden igyekezete ellenére is csak nagyon nehezen tudja egyszerűen megfogalmazni a bonyolult pszichológiai fogalmakat. Az utóbbira példa Csíkszentmihályi Mihály Az áramlat című könyve, amelynek egyes fejezetei kifejezetten nehezen érthetőek. Ezzel ellentétben Susan Cain Csend című kötete könnyed olvasmánynak számít.
intro_konyv.jpg

Önismereti szempontból érdemes olvasni pszichológiai témájú könyveket, mivel így jobban megérthetjük önmagunkat és a társadalmat. A Csend adott számomra egy új nézőpontot az élethez: számít az, hogy ki az extrovertált és az introvertált, különösen a szakmák szempontjából: más való a visszahúzódó introvertált egyénnek és más az extrovertáltnak, aki szeret a figyelem középpontjában lenni. Egyébként roppant találó a könyv alcíme: "A hallgatás ereje egy harsány világban".

Hiánypótló a könyv, mivel számos tévhiedelem övezi az introvertált embereket. Sokak szerint az introvertált tipusú egyének antiszociálisak, érzelmileg sérültek vagy szorongással küzdenek, ami nem feltétlenül igaz, sőt rengeteg ellenpéldát is láthatunk.
intro_konyv2.jpg

Bár a szerző végzettségét tekintve nem pszichológus, hanem ügyvéd, remekül körüljárta az introverzió témakörét, a személyes érintettsége okán. Visszahúzódó személy révén, ügyvédként  különösen sok nehézségel küzdött pályája elején. Ajánlom a Csend című könyvet minden pszichológia iránt érdeklődő átlagembernek, különösen azoknak, akik szeretnék felfedezni az emberi lélek titokzatos mozgatórugóit.

 

Cím: Csend - a hallgatás ereje egy harsány világban

Szerző: Susan Cain

Terjedelem: 510 oldal (függelékkel együtt)

KIadás éve: 2012 (a magyar fordítás 2016-ban készült el)

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr4818097834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása