SoltBrain Blog

Oomph! - egy német metál együttes, ami nem Rammstein

2023. március 11. - SoltBrain

Egyidőben tanulmányoztam a német metált. Valami megfogott benne; szerintem a német nyelv kemény hangzása élvezetes kombinációt alkot az erőteljes metál zenével.  Fél éven keresztül napi rendszerességgel hallgattam a Rammsteint, majd elkezdtem felkutatni más együtteseket is a műfajban, így egyhamar rátaláltam az Oomph!-ra. Ugyan toronymagasan emelkedik ki a Rammstein a német metál együttesek közül, mégis úgy érzem, hogy érdemes lenne pár szót szánni az Oomph!-ra.

oomph-sperm.jpg

Vigyázz, mert harapósak a cápa spermiumok!

Ha mindenáron össze akarjuk hasonlítani az Oomph!-ot a Rammsteinnel, akkor el kell ismernünk, hogy nem véletlenül az utóbbi lett világhírű; valahogy érezni a különbséget, bár nehéz ezt megfogalmazni. Szerintem a Rammstein erőssége abban rejlik, hogy még jobban ötvözi a stílusokat (ipari metál, hard rock és némi elektronikus zene), emellett még polgárpukkasztóbb, mint az Oomph!.

Sex: némileg pajzán ez a számuk, de a metál világában nem számít durvának. 

1989-ben Wolfsburgban alapították az Oomph! ipari metál zenekart, amely később a Neue Deutsche Härte zenei irányzat úttörőjévé vált. 

Das ist Freiheit: kicsit nyomasztóan indul ez a dal, de utána átvált pörgősebb hangzásba. 

Egyes vélemények szerint hatást gyakorolt egymásra a két együttes, amit el is hiszek, mivel mindkét zenekar az ipari metál undergroundjából származik. Mindegyik rock/metál zenekedvelő számára tudom javasolni az Oomph!-t, akár azoknak is, akik csak ismerkednek a műfajjal.  

Fieber: koprodukció Nina Hagennel 

  

Tagok: 

Crap (Thomas Döppner)

Robert Flux (Rene Bachmann)

korábbi tag: Dero Goi (Stephan Musiol)

 

Albumok:

Oomph! (1992)

Sperm (1994)

Defekt (1995)

Wunschkind (1996)

Unrein (1998)

Plastik (1999)

Ego (2001)

Wahrheit oder Pflicht (2004)

GlaubeLiebeTod (2006)

Monster (2008)

Des Wahnsinns fette Beute (2012)

XXV (2015)

Ritual (2019)

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr8018060990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása