SoltBrain Blog

RetroGame: Nox (2000)

2019. április 07. - SoltBrain

A Westwood stúdió által 2000-ben elkészített Nox  egy klasszikus fantasy szerepjátéknak tekinthető, ami szerintem mégis különlegessé teszi, az a pörgős játékmenete, az érdekes képi világa, kellemes zenéje, és a jó hangulata. A játék során délről észak felé bebarangolhatjuk Nox varázslatos földjét (a görög mitológiában Nox az éjszaka istene volt), azon okból, hogy a főszereplő Jack hazajuthasson a maga földi halandó világába, ahonnan a történet kezdetén a gonosz nekromanta nő, Hecubah mágiával elteleportálta. 

nox-game.jpg

A régi akció RPG-k (role-playing game) közül a Diablo mellett a Nox volt a másik nagy kedvencem, a dinamikus játékmenetének köszönhetően. Ebben a sokatkattintgatós játékban a varázslás még könnyebben megy, mint a Diabloban, mivel mozgás közben is lehet a legtöbb mágikus képességet használni, illetve a pályákon kifejezetten gyakran találhatunk nagy kék obeliszkeket, amelyek ingyen feltöltik a manánkat, ha kifogynánk a szintén kék mana potion-ünkből. A varázslatok sajna nem aktiválódnak a gomb lenyomása után egyből, mivel egy másodperc késleltetés közben valami halandzsa varázsige foszlányt hallhatunk és a karakter feje fölött kéz jeleket láhatunk mielőtt a tűzgolyónk vagy a többi spell-ünk elkészül. Három kaszt közül lehet választani a küldetés indulásakor (warrior, conjurer, wizard, vagyis harcos és kétféle varázshasználó).

A játék nehézsége változó, helyenként már olyan nagymértékű, hogy azt tíz év múlva is megemlegeti az ember... én amikor gyerekként játszottam, akkor az utolsó pályán gyakorlatilag öt percenként halálközeli élményben volt részem a karakteremmel, mivel voltak olyan szörnyek, amik egy ütésből meg tudtak ölni, de ehhoz képest a játékos nem tudta ugyanazt a szörnyet egy csapással leteríteni. Egyes helyszíneken halálsugarak is vannak, melyek érintése automatikusan behozza a halálhoz kapcsolódó háttérképet és a Mentett játék betöltése panelt.  

A Youtube-nak köszönhetően találtam egy jó kis videót, ami nemcsak az intrót tartalmazza, hanem a háttérsztorit is, amivel a játék feltelepítése közben ismerkedünk meg hanganyag és néhány kép formájában. 

Jó Szórakozást Hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr1014699468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása