SoltBrain Blog

Gyilkosság 3D nyomtatott fegyverrel

2021. december 10. - SoltBrain

 Már nem egy ilyen eset történt. 2016-ban az USA-ban, 2019-ben London városában, de Spanyolországban és Németországban is dokumentáltak olyan esetet, amikor az elkövetők bizonyítottan 3D nyomtatót használtak fegyverek készítésére.

3d-metal-printer.jpg Sokkal kisebb helyet foglal, mint egy fegyvergyár, sőt mozdítható is

 Pár évvel ezelőtt, Kánai András Holnap történt című könyvéből szereztem tudomást a 3D nyomtatók létezéséről. Elsőre nem is értettem, miről van szó, de amikor rájöttem, onnantól kezdve elkezdtem "tárgykészítő üzemeknek" nevezni a 3d printereket. Némileg pontatlan a megfogalmazásom, mivel emberi fogyasztásra alkalmas ételt is lehet készíteni a 3D nyomtatással, de elsősorban ilyen-olyan formájú tárgyakat fogunk vele létrehozni különböző anyagokból, ha majd széles körben is elterjed a használata. Lényeg az, hogy a printerek a 3D modellek alapján készítenek különböző objektumokat robotkarok segítségével, rétegről rétegve egymásra pakolva az anyagot. A gyártáshoz használt anyag szinte bármi lehet, az a fantáziánkra van bízva. Tudtommal a műanyagot és a fémeket használják a leggyakrabban, de ezt az tudja jobban megmondani, aki napi szinten benne van a fejlesztésben.

Örök tanulságként kimondhatjuk: csak a technológia változik történelmi koronként, az emberek természete nem. Nem véletlenül mondják, hogy a találmány nem lehet gonosz, csak emberek, akik rosszra használják. Már nem kell kardot kovácsolni vagy ágyút önteni, elég beszerezni a fegyvergyártó robotot és gombnyomásra, a feltöltött modell alapján elkészíti a gyilkos eszközt.

A világ aktuális konfliktusait elnézve a szélsőjobbosokból és az iszlamistákból nézem ki, hogy fegyvergyártásra is fogják használni az új technológiát. Titokban beszereznek majd 3D nyomtatókat, amikkel késeket, puskákat, pisztolyokat, robbanószereket fognak készíteni a szélsőséges csoportok. Merényleteket hajthatnak végre vagy forradalmakat robbanthatnak ki, sokkal könnyebben, mint korábban. Remélem csak én vagyok ilyen pesszimista, és a titkosszolgálat vagy a rendőrség még időben le fogja kapcsolni az elkövetőket.

A terrorizmus új szakaszba lépett a soron következő ipari forradalom hatására

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr9216780390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása