SoltBrain Blog

Dübörög a nemzeti rock

2015. július 27. - SoltBrain

 Én mindig is imádtam a rockzenét. Főleg azokat a rockslágereket szeretem, amik egyszerre zúzósak és dallamosak. És ha van mellé mondanivaló, akkor már teljes mértékben művészetről beszélhetünk. Az én zenei ízlésem a retró számoktól egészen a heavy metálig húzódik, emellett az underground műfajokra (ipari metál, nemzeti rock, punk rockból egyes számok) is nyitott vagyok. Sokszor érzem azt, hogy egy-egy underground irányzat sokkal kifejezőbb és művészibb, mint a mainstream. A mainstream (fősodrású műfajok, pl . pop) leginkább a tömegízlésre fókuszál, ezáltal az kell neki, hogy minél többen hallgassák, és minél közkedveltebb legyen. Nah de az underground nem ilyen. Az elmondja a véleményét és sokkal kevésbé idomul a közízléshez, mint az előbb említett popzene. Épp ezt szeretem a nemzeti rockban, hogy ez a műfaj is megmondja a magáét és nem érdekli, hogy a többségnek bejön-e. Ők ilyenek. Ők nemzetiek és radikálisak. A mai alkalommal röviden felvázolom nektek a nemzeti rock mozgalmának lényegét egy dokumentumfilm segítségével és bemutatok három általam ismert együttest a műfajon belül, egész pontosan a Kárpátiát, Romantikus Erőszakot és a Hungaricát. 

duborog-a-nemzeti-rock.jpg

A nemzeti rock a 2000-es években Magyarországon kialakult rockzenei irányzat, amely a népzene és a rockzene sajátságait ötvözi. Ez a zenei stílus adja a nemzeti radikalizmus kulturális hátterét, ezáltal a fősodrású média nem sugározza a nemzeti rock számokat. Ezért ezen mozgalom terjesztésében sokkal inkább az internet játssza a főszerepet (szentkoronaradio.com, youtube.com). A dalok témája rendkívül sokszínű: régi történelmi eseményeket éppúgy megzenésítenek, mint mai politikai témákat. A legtöbb dal a hazaszeretettről, nemzetünk történelemről szól, de gyakoriak a katona- és népdal feldolgozások is. Ezt a műfajt sokan összekeverik a skinhead zenével, mivel több nemzeti rocker banda még skinhead együttesként kezdte a pályafutását. De a két fogalom nem azonos; a skinhead zene sokkal egyszerűbb, meg eleve a skinhead mozgalom is nyugatról származik, ezzel ellentétben a nemzeti rock magyar különlegesség (más országokban inkább csak a népzenét dolgozzák fel, de kevesebb politikai témát tartalmaznak a dalok). Az általam ismert zenekarok bemutatását a Kárpátiával kezdem.

Kárpátia. Úgy gondolom, hogy a Kárpátia az egyik legismertebb nemzeti rock zenekar. Míg egyesek nem tartják "igazinak" a stíluson belül, addig mások (főleg, akik csak felszínesen ismerik a műfajt) nagyon kellemes zenének tartják. Az biztos, hogy nem ők voltak a legelső nemzeti rock zenekar, de én rajtuk keresztül ismertem meg ezt a szubkultúrát, ezáltal ezt a bandát is nagyra tartom. A Kárpátiára jellemző, hogy sok katona- és népdalt dolgoznak fel, a dalokat egyszerű, kellemes dallam jellemzi, illetve a nemzeti radikális gondolatok némiképp burkolt formában jelennek meg, úgy, mint a Hol vagytok Székelyek? esetében.

Romantikus Erőszak. A nemzeti rock rajongóinak ez az egyik kedvenc zenekara. Az együttes stílusára jellemző a népzenei elemek használata (Székely Kata balladája), emellett itt még jobban megjelennek a nemzeti radikális gondolatok, mint a Kárpátia esetében. A kényesebb politikai témákat se kerüli ki ez a banda (lásd például Dunaszerdahely című számukat), előfordul antikommunista dal is, mint a lentebb belinkelt Előre mind pesti srácok. Említésre méltó a Mondák Könyve című albumuk is, mely az ősi magyar kultúráról szól (Isten Ostora). 

A Hungarica. Az általam ismert előadók közül ennél a zenekarnál jönnek át legjobban a nemzeti radikális gondolatok (egyik albumuk a Felvidék, nem Szlovákia), és a számok talán náluk vannak a legigényesebben megkomponálva. Az együttes tagjai közé tartozik Sziva Balázs (aki egyben a Romantikus Erőszak énekese is), az Auróra és Moby Dick zenekarok egy-két korábbi tagja, valamint Nagy Feró is besegített pár számnál. A radikális gondolatatok közül a revizíonizmus is megjelenik: "Nem kell a mások földje, de ne legyen másé a miénk" sorokban. Az együttes stílusát a legjobban a Nincsen más föld, más ég című albumukból a Meddig várjunk című dal írja le talán a legjobban:

dokumentumfilm. Végezetül pedig mutatok nektek egy jó kis doksit a témával kapcsolatban, ha már a poszt nevét is eme film alapján választottam. A Dübörög a nemzeti rock! 2007-ben készült Kriza Bori rendezésében. Ez a film bemutatja, hogy hogyan alakult ki a nemzeti radikális mozgalom és hogy mennyire heterogén ez a csoport. Népzenészek és skinheadek éppúgy beletartoznak, mint a foci-drukkerek és az egyetemisták. A dokumentumfilm legjobban a Romantikus Erőszak tagjaival, azon belül is Sziva Balázzsal foglalkozik, de többek között Budaházy György is megjelenik benne. Szerintem érdemes megnézni ezt a videót, mert jól rávilágít arra, hogy milyen sokféle ember vallja magát nemzeti radikálisnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr317641318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása