SoltBrain Blog

Könyvajánló: Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat - A tökéletes élmény pszichológiája

2015. október 31. - SoltBrain

Kevés könyvet olvastam eddig a pszichológiáról, de azok mind tetszettek nekem. Az egyik ilyen könyv a fentebb említett Flow - Az áramlat - A tökéletes élmény pszichológiája, melynek szerzője a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály. A boldogság élményének meghatározása és ennek a gyakori elérése alapvető fontosságú abban, hogy minőségi életünk legyen. A szerző próbált közérthetően fogalmazni a pozitív pszichológia ezen területéről, bár a könyv eleje még nehezen emészthető elméleti ismereteket tartalmaz, a közepétől kezdve már könnyen érthető és nagyon gyakorlatias gondolatokat ad át az olvasónak. Rendkivűl hiánypótló olvasmánynak tartom a Flow-t, úgy gondolom, minden embernek el kell gondolkodnia élete során a kudarcainak és a boldogságának okozóin, és ehhez úmutatóul szolgálhatnak egyes könyvek ebben a témakörben. 

the-flow-konyv.jpg

 Nagyon fontos jelenségekre világít rá a Flow, mint például az élvezet és a boldogság közötti különbségekre, a gazdasági állapot és a boldogságunk összefüggéseire, valamint az életörömünk és a kedvenc időtöltéseink kapcsolatára. Az áramlat (flow) élményt egy olyan tudatállapotként definiálja a szerző, amiben megszünnek a hétköznapi szorongásaink, az időérzékünk és még magunkról is megfeledkezünk eközben. Szinte csak úszunk a boldogságban az általunk végzett tevékenység közben. A pszichológusok szerint mindenki átélte már ezt az állapotot, csak nem figyelte meg, hogy milyen körülmények között következett ez be, illetve, hogyan lehetne újra előidézni. Ennek a szakterületnek a beható tanulmányozásával foglalkozik a Magyarországról emigrált Csikszentmihályi Mihály, aki az USA-ban lett egyetemi professzor. Sok előadása van fent az interneten, ebből kerestem egy lényegretörő, magyar feliratos videót, amiből az elmélet lényegét ismerhetjük meg (a teljes megértéshez javaslom a könyv elolvasását).

 

Ha nem jelenik meg a felirat automatikusan, akkor a videó jobb alsó sarkában lévő gombnál be lehet állítani a Hungarian-re kattintva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr727586762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása