SoltBrain Blog

RetroHorror 1992-ből : Hellraiser 3 - Hell on Earth filmajánló

2020. április 13. - SoltBrain

Az eddig tíz filmet magában foglaló Hellraiser sorozat központi alakja Pinhead, egy fekete ruhás szadista démon, aki a horrorikonok magasságába emelkedett az idők folyamán. Jellegzetes megjelenéséhez hozzátartozik, hogy szögek állnak ki a fehérre maszkírozott, kopasz fejéből, innen is kapta ragadványnevét. Az ő segítői a szintén undorító külsővel rendelkező, aberrált cenobiták, akik vele együtt egy misztikus dobozból jönnek elő, ami leginkább a Rubik-kocka ördögi változatának nevezhető. Ha valakinek a birtokába kerül ez a tárgy, majd óvatlanul az elforgatásával aktiválja azt, akkor a pokol kapui megnyílnak előtte; Pinhead és gonosz cenobitái számára a kínzás és a kéj egy és ugyanaz. Az a misztikus dimenzió, ahonnan a cenobiták Pinhead-del együtt előjönnek, a velünk egyidőben létező párhuzamos világok legpokolibb tartományának tűnik; mintha ők a dimenziójáró Slider-ek elmebeteg verziói lennének, akik átjönnek embereket kínozni és feldarabolni a túlvilágról. Ezeket a filmeket - különösen a mai posztom témáját, a Hellraiser 3-at - csak erős idegzetűeknek javaslom, mivel egyes jelenetekben kiugróan sok erőszakot, vért és más horrorisztikus elemeket láthatunk, amivel nem nehéz felzaklatni a nézők lelkivilágát. Tegyük hozzá, hogy akit viszont vonz a képi brutalitás, azt könnyen be fogja szippantani ez a filmes univerzum.
hellraiser3.jpg

Az 1992-es Hellraiser 3 - Hell on Earth magyar nyelven pontos fordítással, Pokol a Földön alcímmel jelent meg, és máig az egyik kedvencem a maga műfajában, bár hozzáteszem, elég válogatós vagyok a horror kategóriában. A Hellraiser sorozatról az szokott eszembe jutni, hogy ha nagyon leegyszerűsítjük a horrorfilmeket, akkor beszélhetünk slasher, "darabolós" típusúakról és "szellemesekről", amikben nem evilági lények terrorizálnak minket. A Hellraiser a két csoport között helyezkedik el, mivel itt a gyilkos szellemek egyhamar véres húscafatokká aprítanak minket.

Doug Bradley immáron harmadik alkalommal ölti magára Pinhead sötét kosztümjét, ez alkalommal viszont kicsit változnak a játékszabályok; a szadista démonnak már nincs szüksége a mágikus dobozra, ehelyett egy misztikus szoborban várja a feltámadásának pillanatát, melyhez gyanútlan áldozatok vérére is szükség van. A cenobiták ugyan lecserélődtek, de az újak is hasonlóan aberrált kinézetűek, mint az első két részben. Viszonylag kevés jump scare-rel, de annál több akcióval szolgál a Pokol a Földön epizód, amely akció-horror film önmagában is egy különálló történetet alkot, az 1987-es Hellraiser-re és az 1988-as Hellraiser: Hellbound-ra elég pár jelenetben visszautalni, hogy tökéletesen értsük az eseményeket. Nem véletlenül használtam az akció-horror kifejezést, mivel utcai lövöldözésekre is sor fog kerülni, nemcsak a szobában egyedül maradó szereplők halálra rémítésére.

A bajba jutott hölgy szerepében ezúttal a Star Trek sorozatból megismert Terry Farrellt láthatjuk, kinek karaktere, Joey Summerskill riporternő jobban ki van dolgozva, mint egy átlag kilencvenes évekbeli vagy mai sablon horrorban, ezenfelül képes szimpátiát ébreszteni a nézőben. Mindvégig bátran viselkedett és egy percig sem volt ellenszenves a másfél órás játékidő alatt.  Paula Marshall és Kevin Bernhardt sem alakítottak rosszul, de ők igazából csak kiegészítették Terry Farrell és Doug Bradley játékát. Joey Summerskill szerepében határozott fiatal hölggyel van dolgunk, de szerencsére még Hollywood feminista korszaka előtt készült a mozi, így nem kell tartani az erőltetett, tökös csaj kliséktől és a bugyuta, silány férfiábrázolásoktól. 

hellraiser_3-_terry_farrell.jpg

 A Hell on Earth alcím annyiban félrevezető, hogy mindvégig New Yorkban játszódik a cselekmény. Véletlenül se gondoljuk azt, hogy Pinhead és a cenobiták nemzetközi turnéra vagy gore fesztiválra készülnek; viszont nem kis pusztításra képesek a kevés helyszín ellenére sem; bűnlajstromuk számos áldozattal bővül…

A történetbe beültettek egy kereszténységgel kapcsolatos vallási utalást is, mindössze egy párperces jelenet beiktatásával, amelyben egy meg nem nevezett new yorki templomban, a pap jelenlétében Pinhead olyan istenkáromlást hajt végre, amely már összemérhető az Ördögűző egyes túl durvának minősített részleteivel. Pinhead sátáni karakterének hitelessége tovább fokozódott, az elkövetett gonosz cselekedetein és pszichopata egysorosain felül már Jézusból is gúnyt űz.

hellraiser3-temple.png

Volt szerencsém DVD-ben is megszereznem a Hellraiser sorozat harmadik darabját, amiben a rendező, Anthony Hickox, a Pinhead-et játszó Doug Bradley, és még Clive Barker is interjút ad, érdekességeket mondanak a filmkészítés kulisszatitkairól, emellett egy a filmet végig poénkodó, laza audiokommentárt is találhatunk az extrák között. Megjegyzendő, hogy a harmadik filmben nagyon hangulatosra sikerültek az animációk, szinte már-már valóságosnak tűnt, ahogy a villámok és energiakisülések kíséretében ránk szabadulnak az alvilág rettenetes démonai, hogy véget vessenek az életünknek. Mint később a rendező is kiemelte, a speciális effekteken nem fogott az idő vasfoga; korát meghaladó vizuális hatások érik a nézőt, aki megtekinti a harmadik pokoli mozit Pinhead-ről. A sorozatból az 1988-as második (Hellraiser: Hellbound) és az 1996-os negyedik részt (Hellraiser: Bloodline)  is tudnám ajánlani a horror fanoknak. Belinkeltem a Hell on Earth előzetest, hogy kedvet csináljak a Hellraiser sorozat harmadik darabjához. 

A járványidőben se maradjunk otthon régivágású démonok nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr4115610224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása