SoltBrain Blog

Gondolatok a Tiltott, Tűrt, Támogatott elvről

2021. szeptember 03. - SoltBrain

 Biztosan emlékeztek rá, vagy hallottatok a Kádár-rendszerben hangoztatott "Három T"-ről. A sokat emlegetett tilt-tűr-támogat logikáról az elmúlt években többször is elgondolkodtam. Mi van akkor, ha nem csak a kommunista rendszerekben működik ez a hatalom gyakorlási elv, hanem szinte minden országban, akár kimondják, akár nem. Mindegyik rendszerben mást tilt meg a hatalom, mást enged meg és mást támogat.

 Rengeteg témát érinthetnék itt, beleértve a kannabisz vagy alkohol fogyasztást, a dohányzást, az abortuszt, az eutanáziát, prostitúciót, pornográfiát, szexuális kisebbségek jogait, bevándorlási törvényeket, a kormány bírálatát vagy azt, hogy mi számít gyűlölet beszédnek, mik a tabutémák. Időnként úgy érzem, hogy a világ kormányai (vagy ha keményebben fogalmazok, a "rezsimek") nagyrészt abban térnek el, hogy pontosan miket sorolnak a tiltás, a tűrés, és a támogatás hármas egységébe. Amiről írok, természetesen csak egy leegyszerűsítés, ezernyi szempontból lehetne elemezni a demokráciákat és a diktatúrákat, vagy összehasonlítani a különböző társadalmakat.

no-pc.png

 Szerintem az lenne legjobb, ha egy rendszerben nagy lenne a "támogatott" csoportja. Támogatni kell az egyén szabadság jogait, a közösségeket, a vállalkozásokat, az emberek boldogulását. A jól működő demokráciák ilyenek, de sajnos ezek száma csökkenni látszik az utóbbi időben.

 Talán az lenne a legreálisabb valamennyi országban, hogyha a "tűrt" csoportba kerülne sok tevékenység, szóval a kormány alig szól bele az életünkbe. Ennek is lehetnek hátrányai, mert a nép életét szabályozni kell, a túl nagy szabadosság se vezetne jóra. Bizonyos szempontból jogos is lehet az állami beavatkozás, pl. megfelelő kábítószerpolitika alkalmazása, piaci szabályozások stb.

 Értelemszerűen ott a legrosszabb élni, ahol a "tiltott" tartománya óriásira duzzadt, általában ideológiai okokból. A mai világunkban a megmaradt kommunista vagy iszlamista rendszerek a legmerevebbek. Észak-Korea, az egykori Iszlám Állam, és más terrorrezsimek.

 Összehasonlíthatatlanul más az élet Nyugaton vagy a Közel-keleten. Nemcsak diktatúrákban értelmezhető a gondolatmenetem, hanem kultúrák esetében is (pl. iszlám és keresztény világ). Muzulmán országokban olyan kötöttségekkel élnek együtt az emberek, amik a nyugatiak számára elfogadhatatlanok.

 A politikai korrektség és a gendersemlegesség kemény kihívás lesz a demokráciák számára. A szemünk láttára tér vissza az újbeszél nyelv és a gondolatrendőrség orwelli világa? Elgondolkodhatunk azon, hogy Magyarországon jobb-e a szólásszabadság vagy az USA-ban. Mert már van realitása a kérdésnek.

death-by-political-correctness_1.png

 Nyugaton, az épülő genderista rendszer nem tűri a politikai korrektség ellen elkövetett legkisebb vétséget sem, míg keleten a konzervatív, nemzeti világban homlok egyenest más dolgok kerülnek a tiltás alá, vagy a másik két csoportba. Ha Magyarországon az "illiberálisok" és a "genderisták" négy évente váltogatnák egymást, csak kapkodnánk a fejünket, most éppen mit szabad mondani, gondolni, vagy hogyan szabad ránézni a migránsokra, a melegekre, nőkre, férfiakra, vagy genderfluidokra.

 Rezsimek, új rendek jönnek, mennek és én azt látom, hogy a hatalom mindig hozzányúl a misztikus három T-hez, a tilt, tűr, támogathoz, alapvetően befolyásolva az életmódunkat.  Sokszor valamely "izmus" vagy eszme részeként változnak a játékszabályok.

 A kőkemény elnyomó diktatúrákat éppúgy felismerjük, mint a szabadelvű demokráciákat, de szerintem a kettő közötti öszvérmegoldások egyre gyakoribbak. Sokszor inkább csak puha diktatúrák vagy korlátolt demokráciák állnak egymással szemben. Néha még a határvonal is elmosódik. Még demokráciában élünk vagy már diktatúrában? Érezzem elnyomva magam? Sokszor az az érzésem, nem is a szabadság áll szemben az elnyomással, inkább a társadalmak eltérő szabályrendszereit kell összehasonlítanunk egymással. Máshogyan élnek az emberek az USA-ban, Oroszországban, Marokkóban, Kínában és még hosszasan folytathatnánk a sort a homlokegyenest másképpen gondolkodó nemzetekről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr5916679142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása