SoltBrain blogja

Könyv a Hungaristákról

2021. október 15. - SoltBrain

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1944. október 16.-án német segítséggel hatalomhoz jutottak a nyilasok, a magyar történelem rettegett szélsőjobbosai. A fanatikus nyilasok az utolsó pillanatig hittek végső győzelmükben, ezért minden erejükkel felvették a harcot a szovjet Vörös Hadsereggel. Véres hadszíntérré változtatták Magyarországot a második világháború végső szakaszában.

 

Minden történelemkedvelő embernek tudom ajánlani Paksa Rudolf: Szálasi Ferenc és a hungarizmus című könyvét, mivel úgy gondolom, hogy nagyon objektívan ír a magyar történelem egyik legvitatottabb témájáról, kellően részletes és tényanyagával új megvilágításba helyezi a nemzetünk egyik legsötétebb korszakát. Hosszú időszakot ölel fel a kötet, Szálasi Ferenc születésétől kezdve a hungarista mozgalom felemelkedésén át, a bukásáig bezárólag.

paksa-rudolf-szalasi-hungarizmus.jpg

Paksa Rudolf 2013-ban megjelent könyve számos kérdésre választ ad. Milyen volt Szálasi Ferenc jelleme, céljai, motivációi? Volt-e a diktátornak emberi oldala? Hogyan emelkedett fel a Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom a Horthy-korszakban? Milyen volt Szálasi zsidópolitikája? Miről szólt a hungarizmus, és milyen lett volna a hungarista Magyarország, ha a nácik megnyerik a második világháborút és a nyilasok megszilárdítják a hatalmukat? A feltett kérdésekre merőben mást választ kapunk, mint amit történelem órán tanultunk vagy amit a sajtóban hallhatunk.

 

Nagyon tetszik Paksa Rudolf könyvében, hogy mindvégig megpróbál objektív maradni, nem esik bele semmilyen elfogult vagy túlzó leírásba, és realista képet ad Magyarország egyik legvéresebb diktatúrájáról. Más szemszögből tekintünk ezentúl magyar szélsőjobbra és a Horthy-rendszerre is, amely korszakban hatalomhoz jutottak a nyilasok. Kevés könyvet olvastam el ennyire hamar. Letehetetlen olvasmány volt számomra. Olyan érzésem támadt olvasás közben, mintha egy képzeletbeli nyomozás során ismernék meg újabb részleteket hazánk történelmének egy röviden tárgyalt fejezetéről. Régen, még gimnáziumban a huszadik századi magyar- és világtörténelmet csak körvonalakban tanultuk, és nem mélyedtünk el benne részleteiben, pár évszám és annyi. De a lényeg az sokszor az apró betűben van leírva.  

Sokan rettegnek a véres huszadik századi magyar történelemtől, nem véletlenül. Embertelen diktatúrák és népirtások követték egymást, szélsőjobb- és szélsőbaloldalról egyaránt. Félelmeink ellenére viszont szembe kell néznünk a múlttal, hogy okulhassunk belőle. Ismerjük a jól mondást, a történelem az élet tanítómestere.

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr2716723074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2021.10.16. 23:13:53

Nem olvastam a könyvet. Szó van benne arról, hogy a nyilasok Horthy főtisztjeinek(pl. Hindy Iván) árulása révén kerülhettek hatalomra? Mert itt van a kutya elásva!

SoltBrain 2021.10.17. 21:57:34

@laci_52: Hindy Iván nevét nem láttam a könyvben, most, hogy újralapoztam. Magáról a nyilas puccsról viszont részletesen ír a szerző. Olvasnivalónak mindenképp javaslom a könyvet, teljesen más képet fest arról a korszakról, mint amit az újságírók és a régi komcsi történelemoktatás mondott eddig.

Graves 2021.10.18. 16:35:13

Miért van az, hogy amikor a mai úgynevezett "jobboldal" visszanyúl a múltba, csak a legalja gané árulók mancsába tud kapaszkodni?

SoltBrain 2021.10.18. 21:06:56

@Graves: Graves, mi volt ez?! :D

Egy történész könyvet írt a hungaristákról, amiről a posztot írtam.

Ne itt fikázd a politikát, azt máshol is megtudod tenni! Az én blogomat nem kuruc.infónak hívják. :)
süti beállítások módosítása