SoltBrain Blog

Feminista konteó, avagy nők a szabadkőművességben

2021. december 26. - SoltBrain

Sosem tudtam eldönteni, hogy tulajdonítsak-e jelentőséget a szabadkőművességnek, vagy sem. Hozzávetőlegesen százezer szabadkőműves páholy létezik a világon, körülbelül hatmillió taggal. Nemzetközi szervezet ugyan, de nem egységes politikailag. A tagok politikai nézetét tekintve szintén nagyon tarka képet láthatunk; kommunisták, keresztények, egyházellenesek, liberálisok, ateisták egyaránt beavatást nyertek a rendbe, akárcsak a köztársaságpárti antimonarchisták. Láthatjuk, nincsenek egy véleményen a rend tagjai, nem egységes a mozgalom.

 Ha utána olvasunk a témának, akkor láthatjuk, hogy érdekes módon a szabadkőművességtől nem idegen a nemek szerinti elkülönítés, mivel korábban nem avattak be nőket a titkos rendbe. Olyannyira, hogy ez még a 2000-es években is problémát okozott Franciaországban. Nem igazán értem a nemek szerinti szegregációt, különösen azért nem, mert a szabadkőművesség tudtommal progresszív szervezetnek számít. Ha nemek szerint nézzük a szervezetet, léteznek csak férfi, csak női, illetve vegyes páholyok is. Véleményem szerint csak az utóbbinak van értelme. Mégis miért lenne fontos nemek alapján elkülöníteni a tagokat? 

noi-szabadkomuvesseg.jpg

A Napraforgó Páholy a francia, párizsi székhelyű Grand Loge Feminine de France égisze alatt 1992-ben jött létre Budapesten. A rend létezése nem titok

A szabadkőműves páholyok jelentős része zártkörű, nem titkos társaság, bár valószínűleg léteznek teljesen titokban működő páholyok is. Kérdés, hogy a beszervezett tagok miről egyeztetnek, vagy miben állapodnak meg a találkozók során. Milyen megbeszéléseket folytatnak, amiből kizárják a nyilvánosságot. Aki belép egy szabadkőműves páholyba, az egészen biztosan szert tesz kapcsolati tőkére, onnan kezdve viszont elég nehéz megmondani, mekkora befolyással rendelkezhet a nemzetközi szabadkőművesség. Ki kivel veszi fel a kapcsolatot a rendben.

Vajon a Napraforgó Páholy tagjai titokban elszánt feministák, akik politikai hatalomra vágynak, vagy csak megvitatják a társadalom problémáit női szemszögből? Vajon soroljuk a női páholytagok históriáját az őrült összeesküvés-elméletek közé? Rettegtünk már a Rotschildoktól, a Soros-családtól, Bilderbergektől vagy akár a gyíkemberektől, ezentúl féljünk a feminizmustól és a nők világuralmi terveitől? Befolyásolják-e ők a feminizmus arculatát, kidolgoznak-e nemi kvótákat, szőnek-e terveket feminista tüntetésekről, forradalmakról? Az is lehet, hogy a gyakorlatban nincs befolyásuk a világ történéseire.

szabadkomuvesseg-napraforgo-paholy.jpg

 Ti mit gondoltok erről a témáról? 

 

Napraforgó Páholy honlap: ITT

Az Index.hu cikke a francia női szabadkőművesekről: ITT

Bien.hu cikke: ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr5116793524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása