SoltBrain Blog

Fellángoló abortusz vita

2022. szeptember 15. - SoltBrain

Csak nekem tűnt fel, hogy az utóbbi időben túl sok indulatot generál az abortusz téma? Időnként az az érzésem, hogy pontosan ez a cél: elvonni a tömegek figyelmét más társadalmi problémákról (CoVid járvány, megélhetési gondok, infláció, energiaválság, gazdasági nehézségek stb.). Mivel nagyon erős érzelmi reakciókat vált ki az abortusz emlegetése az emberekből, nem csoda, hogy indulatosak lettünk. Hosszasan lehetne a pro és kontra érvekről diskurálni, de sokszor érzem azt, hogy inkább az ellentétek szítása a valódi cél az "Oszd meg és uralkodj" elv értelmében. Az abortusz alapvetően orvos-etikai kérdés volt, ami már visszafordíthatatlanul politikai üggyé vált. Már nem is az a lényeg, hogy ki kezdte, hanem az abortuszt támogatók és ellenzők már-már tapintható gyűlölete.

A média (és vele együtt a politika) mindig felkap egy témát, amiről éjjel-nappal cikkeznek. Volt második világháború "korszak" a sajtóban, de a homoszexualitás és a nemváltás is kapott a műsoridőből, ahogyan a bevándorlás, az IMF és Soros György is. Mint macskának a gombolyag, olyanok ezek a beszédtémák a tömegeknek. Mindig van mitől félni, van miért gyűlölni, van miért indulatosan veszekedni. A két oldal egy dologban közös: a gyűlöletben.

one-child-nation-body1.jpg

Ellentmondásokból nincs hiány. Emlékszem azokra az időkre, amikor a kínai etyke politikáról és a nemszelektív abortuszokról volt szó, ami mostanra valamiért feledésbe merült. Az egygyermekes családpolitika sajnos a nemek arányának megváltozásához vezetett a távol-keleti országban, mivel sokan azt akarták, hogy fiú gyermekük legyen, ne lányuk. Tömegével abortáltak lánymagzatokat Kínában, ezáltal hozzávetőlegesen 34 millió nő hiányzik a kínai társadalomból. Miért nem látom a feminista szervezeteket tüntetni a kegyetlen bánásmód ellen? Miközben a nyugati nők egy része alapvető jognak nevezi az abortuszt, addig keleten pont a nők ellen alkalmazzák azt bizonyos esetekben. Kérdezem én, hogy hol vannak a feministák ilyenkor?

Akik az abortusz mellett vagy ellen szállnak síkra, azok mind fittyet hánynak a kérdés bonyolult mivoltára, morálisan olykor nehezen védhető érveket felsorakoztatva egymás ellen. Ha könnyű lenne dönteni az abortusz szabályozásával kapcsolatban, akkor már rég egyértelmű döntés született volna, de attól nagyon messze állunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr8717932479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása