SoltBrain Blog

Az apáca (2018) kritika

2020. január 19. - SoltBrain

Volt szerencsém megtekinteni a 2018-as megjelenésű Az apáca című horrort (angolul The Nun), amely elég vegyes fogadtatásra talált a kritikusok és a mozirajongók körében egyaránt. Én magam részéről is kicsit többet vártam Az apácától; bár a hangulat megteremtése sikeres volt, a kiszámítható fordulatok (sőt mi több, megjósolható jump-scarek), gyenge karakterkidolgozások, helyenként erőltetett cselekményszálak kitudtak zökkenteni az élményből. A stáb váltig állítja, hogy valóban kísértetjárta helyszínen forgattak Romániában, de én ezt csak marketingfogásnak tekintem, már alkalmazták párszor ezt a cselt más horrorsztorinál is, nem dőlök be neki egykönnyen.  Azt hittem, hogy bombasiker lesz a gonoszra sminkelt apáca történetéből, aki akár Marylin Manson eddig eltitkolt nővére is lehetne, de ehelyett sok szempontból középszerű lett Az apáca, amitől azt vártam, hogy tovább színesítse a Démonok közt (The Conjuring) univerzumot. A számokat nézve, bőségesen visszahozta a befektetett pénzt és energiát; a 22 millió dolláros költségvetést 366 milliós bevétel követte, de szerintem még többet ki lehetett volna hozni a történetből.

the-nun.jpeg

 Az apáca főgonosza, Valak véleményem szerint kiválóra sikerült, mivel egy óriási ellentmondás feszül benne. Az apácai hivatás ártatlansága, jámborsága, amely a kísérteties démoni megszállottság után önmaga torz ellenpólusává válik, és az ősi bűnök földi helytartója lesz, kinek ördögi kompániája is felbukkan majd a történet során. Ugyan ki gondolná egy apácáról, hogy tud ártalmas is lenni? James Wan megmutatta, ez a démoni nő a pokol összes lényét ráuszítaná a gyanútlan emberiségre, hogyha nem akadályozzák meg őt a gyalázatos tervében.

 A stáb elég sokszínű, van itt mexikói származású (Demián Bichir), belga (Jonas Bloquet) színész is, a főszereplő, Taissa Farmiga amerikai, de szülei Ukrajnából származnak, így ő sem többgenerációs amerikai. Taissa Farmigáról nem árt tudni, hogy ő a Démonok közt-ből megismert Vera Farmigának a huszonegy (!) évvel fiatalabb kishúga. A késői lánytestvér is horrorszerepei által vált ismertté; felbukkant az American Horror Story számos évadában, valamint a 2015-ös horrorkomédiában, a The Final Girls-ben is, mindezt úgy, hogy bevallottan babonás, és utálja a horror műfajt.

the_nun2.jpg

 Lényegét tekintve Az apáca egy ördögűzős történet. Vannak benne többnyire testetlen démoni erők, melyek embereket megszállva öltenek fizikai formát, vannak benne az egyház szolgálatában tevékenykedő jófiúk, és persze démon/ördög/boszorkány űző szertartás Jézusra hivatkozva. Nemcsak az Ördögűző (Exorcist) sorozat filmjei tartalmaznak ilyen alapfelállást, hanem sok más horror vagy misztikus témájú alkotás is. Alapvetően szeretem ezeket a sztorikat, de itt azt érzem, hogy nem használták ki eléggé a lehetőségeket, hogy kiemelkedőt hozzanak létre. Túl sok jelenet ment el a jump scarekre, ugyanakkor klisék is kerültek a történetbe; látszik a házon, hogy gonosz, de azért bemegyünk, érezzük, hogy nagy a baj, de nem teszünk ellene eleget stb. Egyszóval lehetett volna sokkal jobb is.

 Hozzáteszem, hogyha ez a film húsz évvel ezelőtt jelent volna meg, a legparásabb horrorfilmek közé sorolták volna, de a 2010-es évekre úgy felment a nézők ingerküszöbe, hogy már csak a közepes jelzővel illetik a fanok, illetve csak sárga kört, 16 éves kortól megtekinthető besorolást kapott, nem vörös karikás 18-asat.  Értékelésem: mindent egybevetve 6 pont a 10-ből.

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr915416892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása