SoltBrain Blog

Metamorfózis, a 2007-es magyar-angol-osztrák-német horrorfilm

2017. november 26. - SoltBrain

 Ez aztán a nemzetköziség! Először azt hittem, hogy egy magyar horror produkcióról lesz szó, amiben Cristopher Lambert vendégszerepel, de a film megnézése után vettem észre, hogy még több náció dolgozott ezen az alkotáson, mint elsőre gondoltam. A film rendezője Hódi Jenő magyar, a Báthory Erzsébet játszó színésznő Irene A. Hoffman román (ő a modell csajból lett vámpír bombanő), a buta, "jujj, de izgi, fedezzük fel a kísértetkastélyokat, hogy aztán ott haljunk meg" turistákat angol és kanadai színészek játsszák el, és kifejezetten sok magyar működött közre a stábban; Koncz Gábor, Kováts Adél, Szabó Győző, Kulka János, Kern András, Bicskey Lukács, Ganxsta Zolee és még sokan mások. 

metamorfozis-borito.jpg

 A sztori nem egy nagy eresztés, amit helyenként gagyi párbeszédek tarkítanak, de azért jó volt megnézni ezt a filmet, mivel érdekes képi világa és hangulata van, amit Ganxta Zolee beszólásai is feldobnak egyes jelenetekben. A Metamorfózis első jelenetében az 1600-as évek Erdélyébe utazunk vissza, amikor Báthory Erzsébet grófnőt perbe fogják emberölés, vérívás, vámpírkodás, torturepornóban való részvétel valós vagy vélt vádak alapján. Ekkor Báthory Erzsébet megátkozza a Thurzó nádort és leszármazottait. Évszázadokkal később pár önjelölt, "kísértetjárta hely kutató" elmegy Erdélybe kirándulni (amit következetesen Kelet-Európának neveznek, bár szerintem inkább Közép-Európa, de hát ezekkel minek is a földrajzon veszekedni...). Sok értelmet nem szabad várni tőlük, de még így is kemény volt, amikor a templom tetején látható feszület elkezdett remegni és ekkor a csaj egyből földrengésre (!) kezdett el gyanakodni, mondván, hogy nem elég szeles az időjárás, az nem okozhatta. De ezt úgy, hogy az említett feszületen kívül konkrétan semmi sem remegett meg egy centit sem!!! Jóval ezután, ahogyan autó balesetet szenvednek (ha figyelünk, azt is láthatjuk, hogy magyar rendszámú volt a kocsi) az valami elképesztően trágya jelenet volt, amihez sajnos a film végén még egyszer vissza fogunk kanyarodni. Természetesen a vámpírokkal kapcsolatos sablon mendemondák is előfordulnak, legyen szó akár a feszületekről, a szívükbe karódöfésről, vagy a tükörben való nem látszódásukról (szerencsére a fokhagyma allergiát most kihagyták, nekem az a vámpír tulajdonság sosem jött be). 

metamorph_dvd_large.jpg

 Ez a film megosztja a közönséget, az IMDB-n 3,5/10-es, viszont online filmnézős oldalakon nem kapott olyan rengeteg szidalmat. A nemzetközi stábokban előforduló magyar filmes szakembereknek, vagy a magyar kultúrára való utalásoknak szoktam örülni, ez a fantasy/horror film ebből a szempontból jó volt. Szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a filmből, mind a történetvezetésről, mind a látvány technikáról ezt gondolom. Ha vámpíros horrorokról van szó továbbra is az Underworld és a Penge mozik a kedvenceim.

Kellemes borzongást Christopher Lamberttel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr5313392221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása