SoltBrain Blog

Warcraft: A kezdetek filmajánló

2019. június 13. - SoltBrain

 Mivel jómagam is Warcraft fan vagyok, nálam is nagy várakozás előzte meg a Warcraft: A kezdetek című film bemutatását, még anno 2016-ban. A tét nem volt kevés; az egyik kedvenc számítógépes játékom történetét méltó módon filmesítik-e meg, vagy csak egy nagy csalódást kapok a mozijegy áráért. Mindannyian tudjuk, hogy a  filmre történő játékadaptáció sohasem volt egy könnyű műfaj... 

warcraft-movie-posters-movie-trailers.jpg

Gyerekkorom egyik kedvenc számítógépes játéka a Warcraft volt, gondolok itt a második részre (Warcraft II: Tides of Darkness), annak kiegészítőjére (Warcraft II: Beyond the Dark Portal), a harmadik részre (Warcraft III: Reign of Chaos) és annak is a kiegészítőjére (Warcraft III: The Frozen Throne). Az első résszel (Warcraft: Orcs & Humans) nem játszottam, csak gameplayt néztem, köszönhetően a régi játék (1994-es) nehéz irányításának. A WoW sajnos vagy nem sajnos, de szinte teljesen kimaradt az életemből, mivel a magyar szerver sokat akadozott és hamar ráuntam. 

Érdekes, hogy a Warcraft univerzum gyakorlatilag a szokványos fantasy sablonokból építkezik (orkok, elfek, törpök, sárkányok, középkorhoz hasonló technikai fejlettség stb.), és mégis mennyire sikeres történet kerekedett belőle. Jól kombinálták a megunhatatlannak tűnő, már említett fantasy elemeket és egy érdekes, magával ragadó, részletgazdag világot hoztak létre, ami könnyedén kiszakítja a játékost a hétköznapokból.

Elsőre furának tűnt nekem a képi megvalósítás, de aztán hamar megszoktam (értelemszerűen a számítógépes játékban minden karakter másképp mutat, mint a filmvásznon). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben a történetben nélkülözhetetlenek a nagy kigyúrt CGI-orkok, a misztikus varázslat animációk, és a csillogó kardok, páncélok, melyek a Warcraft hangulatát biztosítják. Alapvetően a rajongóknak készült a film, akinek nem mond semmit a Warcraft kifejezés, az nem valószínű, hogy élvezni fogja. Nem mondom, hogy a 2016-os év alkotása, de egy magamfajta fan mindenképp imádja, mivel végre filmre vitték és normálisnak mondható minőséget tettek le az asztalra a készítők. Elsősorban a látvány az erőssége a filmnek, viszont a karakter kidolgozások valljuk be nem túl részletesek benne (sok szereplő motivációi nem kellőképpen tisztázottak).

A mozifilm az első PC-játék (Warcraft: Orcs & Humans) történetét dolgozza fel, illetve részben Jeff Grubb: Az utolsó Őriző című warcraft regény kapcsolódik hozzá, ott is jelen van Medivh, az emberek az orkok, és egyelőre nem kerültek szóba az árnyelfek és az élőholtak, melyek a Warcraft 3-ban tűntek fel (addig más kontinenseken élték életüket, Kalimdor-ban és Northrend-en).

 

Az értékelésem:  7/10

 Jó Szórakozást Hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr9614794126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.07. 15:11:18

Soha nem játszottam a játékkal, elöljáróban ezt tudni kell, nem lesz semmi hasonlítgatás, nem is tudnék.
Valaki elolvasta a LOTR-t és a Stargate-et is, és összegyúrta. Tipikus alapfantasy elemek, egy kis dimenziók közötti utazással a film története.
A látvány nagyon steril. Míg a LOTR-ben volt piszok, ez mintha végig a mátrixban játszódna.
A színészek (már akit látni is lehet a maszkok, cgi alatt) nem rosszak, de a film egy közepes tv film maximum.
Jah, és Ragnar olyan, mint Jax Teller. Csak egy szerepet tud játszani...

SoltBrain 2020.09.07. 18:15:48

Régen is érdekes dolognak tartottam, hogy a sikeres fantasy-k se nagyon rugaszkodnak el az alapvető sablonoktól (harcias orkok, öntelt, magas intelligenciájú elfek, és persze a jó öreg sárkányok stb.). Valamiért alig merik a fantasy szerzők megtadni ezen "dogmákat"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.08. 08:07:13

@SoltBrain: de lehetne a sablonokat is okosan kezelni.
na itt nem sikerült.
süti beállítások módosítása