SoltBrain Blog

Filmajánló: Az ördögűző: A kezdet

2020. november 10. - SoltBrain

Az ördögűzős történetek régen is a kedvenceim közé tartoztak a horrorzsáneren belül. Véleményem szerint ezek a történetek jól bánnak a szimbólumokkal; az ártatlanokat megszálló testetlen démonok a tökéletes gonoszt, az Isten igéjével ördögöt űző pap a tökéletes jót jelképezi. Érdekes módon úgy is tetszik a téma, hogy nem nevezném kimondottan vallásosnak magam. A hétköznapi életben minden összetett és bonyolult, ellenben ezekben a világokban a jó és a rossz könnyen szétválasztható, a karakterek a szinte némi túlzással "fekete-fehér" felosztásúak. Erkölcsileg köztes állapotúnak, szürkének maximum azokat nevezhetjük, akik nem tudtak ellenállni a gonosz csábításának, és bár jónak tűntek, a lelkükben szunnyadó rossz végül felülkerekedett rajtuk a démoni megszállás során. Így jutottam el mai posztom alanyához, a 2004-ben megjelent Az ördögűző: A kezdethez, amely az 1973-as klasszikus egyik előzményfilmje, mivel ezen kívül a Dominium (2005) is készült.

ordoguzo-kezdet.jpg

A borítókép is azt sugallja, valami nincs rendjén ezzel a templommal

2004-ben megjelent A kezdet (The Beginning) sok mindenben hasonlít az egy évvel később megjelent Dominium-ra. A főszereplő színész ugyanúgy Stellan Skarsgard, a helyszínben, illetve a történetben is vannak bizonyos hasonlóságok. A stúdió viszont úgy gondolta, hogy az időrendben először leforgatott változat, a Dominium nem fog kellő sikert aratni, ezért kezdtek bele a második film készítésébe, ami nem lenne más, mint A kezdet (The Begining). A két filmváltozat megosztja a nézőket, míg egyesek a Dominiumot tekintik az 1973-as Ördögűző méltó elődjének, addig mások vontatottnak gondolják és a jóval gyorsabb tempójú A kezdetet nevezik izgalmas történetnek. Jómagam is az utóbbi változatot szeretem. Az előzményfilmekben tetszik a helyszínválasztás, mivel ezúttal nem egy szokványos amerikai nagyvárosban játszódik a cselekmény, hanem az emberiség bölcsőjében, Afrikában. A történet szerint a brit gyarmatbirodalom kenyai területén egy titokzatos ókeresztény templomot találtak, melyet megépítése után rejtélyes okokból eltemettek. Miért tették ezt az építői és egyáltalán milyen célból emelték ezt a szentélyt? Vajon Afrika egyben a gonoszság bölcsője is lenne, nemcsak az emberiségé? 

A 2004-es előzményfilmben főszereplője, Lankester Merrin atya ezúttal régész szerepben tűnik fel, mivel a papi hivatást bizonyos okokból elhagyta, amivel kapcsolatban kapunk majd utalásokat. Merrin atya élete során megannyi alkalommal közvetlen közelről tapasztalta meg a Gonosz jelenlétét, amin csak erős hitével tudott felülkerekedni. 

Egy kicsit beszéljünk a stábról. Renny Harlinnal kapcsolatban elég vegyes érzelmeim vannak, a Hercules feldolgozása óta mindenképp, de sokan imádják a Rémálom az Elm utcában 4. rész, vagy a Die Hard 2. rendezései óta. Stellan Skarsgard-ot ebben a filmben láttam először, és már itt meggyőzött arról, hogy tehetséges színész. A 2020-as Dűne Harkonnan bárójaként egyelőre nehezen tudom elképzelni, de biztos vagyok benne, hogy jól fogja alakítani a távoli jövő kegyetlen zsarnokát. A régésszel közelebbi kapcsolatba kerülő női szereplőt Izabella Scorupco lengyel származású színésznő játsza, aki többek között a James Bond: Aranyszem-ben is megcsillogtatta a tehetségét, ezúttal is jól alakítja a szerepét.

Többen is állítják, hogy a 2004-es változat cselekménye nehezen követhető, én azt mondanám, hogy ez inkább egyénfüggő, kinek mennyire emészthető a történet. Számomra is gyors, de még érthető sebességű volt az információadagolás, élvezhető tempóban tudtam a történések sorozatát követni. Természetesen a világhírű klasszikus nyomába sem érhet az általam preferált előzményfilm, viszont amennyiben ettől az elvárástól eltekintünk, izgalmas, misztikummal átitatott, túlvilági borzongásban lesz részünk. A 2004-es A kezdet is tud atmoszférát teremteni, bár a 1973-astól nagyon eltérőt. Gyorsabb a film menete, az egzotikus afrikai helyszínválasztás, valamint történelmi utalások képezik ennek a hangulatnak az alapjait.

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr4016260334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása