SoltBrain Blog

Shebang - egy alig ismert svéd poppunk banda

2023. január 27. - SoltBrain

A Shebang egy svéd poppunk lánybanda volt, amely 1998-tól 2008-ig élte aktív időszakát. Áttörésüket a 2001-es The Whole Shebang albummal érték el. Ugyan a poppunk műfajba tartozik a Shebang, de a zenéjük közel áll a poprockhoz is. A punk stílusból a lazább típushoz tartoznak ők, semmiképpen nem lehet őket egy lapon emlegetni peldául az Exploited együttes kemény zenéjével. Amolyan vidám, szolidabb punk, populáris rock zenekarként gondolok a Shebangre.

shebang2.jpg

Tovább

Bloodhound Gang - a rap rock fenegyerekei

Bang Chamber 8 néven kezdte meg a pályafutását a pennsylvaniai együttes 1988-ban, amelyik pár évvel később felvette a Bloodhound Gang nevet, amivel később híressé vált. A kezdeti nehézségek után a zenekar dalai eladási rekordokat döntöttek, leghíresebb számaik közé a Fire Water Burn, a The Bad Touch, Foxtrot Uniform Charlie Kilo és az Along Comes Mary tartozik.bloodhound-gang-album.jpg

Hooray for Boobies - 1999-ben készült Bloodhound Gang album

Tovább

Destroyers, a lengyel metál gyöngyszeme

a-night-of-the-lusty-queen-1989-destroyers.jpg

Ha metálról van szó, elég válogatós vagyok. Alapjáraton a heavy metál a nagy kedvenc, de a szimfonikus és a nu metál stílusokat is szeretem. Szinte sose hallgatok trash metált, de a Destroyers esetében kivételt tettem, mert valami megfogott benne. Szerintem úgy hangzanak a dalok, mint egy gonosz varázsló sötét varázsigéi, szinte érezni vélem a zenében kavargó földöntúli energiákat. Az együttes stílusát nem választanám élesen külön a heavy metáltól, ugyanakkor érezni, hogy nem ugyanaz, mint mondjuk a Judas Priest.

Metálrajongóknak csak ajánlani tudom a lengyel Destroyers-t. 

Tovább

Puzsér Robi se a régi már...

Puzsér Robi megszűnt szélsőközép lenni. Beleesett a ballibsik tipikus hibájába. Amolyan független-objektívként hangoztatta a véleményét egyre markánsabban, miközben szépen lassan belesimult abba a balos-jobbos szekértábor logika szerinti ellentétbe, amit korábban ő maga is kritizált. Régen valóban középen helyezkedett el, de azóta átköltözött a bal oldalra.

szelsokozep-puzser.jpg

Tovább

Kellemes relax zenék

Sokat gondolkodtam azon, hogy miképpen hat a zene a lelki állapotunkra. Mi a kapcsolat a hanghullámok, az idegsejtek és az érzelmek között? A pontos választ nem tudom, de talán jobb is. Így megmarad számomra a zene mágiájának titokzatossága, a dalok misztikuma.

Relaxáló természetképek

Tovább

Fellángoló abortusz vita

Csak nekem tűnt fel, hogy az utóbbi időben túl sok indulatot generál az abortusz téma? Időnként az az érzésem, hogy pontosan ez a cél: elvonni a tömegek figyelmét más társadalmi problémákról (CoVid járvány, megélhetési gondok, infláció, energiaválság, gazdasági nehézségek stb.). Mivel nagyon erős érzelmi reakciókat vált ki az abortusz emlegetése az emberekből, nem csoda, hogy indulatosak lettünk. Hosszasan lehetne a pro és kontra érvekről diskurálni, de sokszor érzem azt, hogy inkább az ellentétek szítása a valódi cél az "Oszd meg és uralkodj" elv értelmében. Az abortusz alapvetően orvos-etikai kérdés volt, ami már visszafordíthatatlanul politikai üggyé vált. Már nem is az a lényeg, hogy ki kezdte, hanem az abortuszt támogatók és ellenzők már-már tapintható gyűlölete.

A média (és vele együtt a politika) mindig felkap egy témát, amiről éjjel-nappal cikkeznek. Volt második világháború "korszak" a sajtóban, de a homoszexualitás és a nemváltás is kapott a műsoridőből, ahogyan a bevándorlás, az IMF és Soros György is. Mint macskának a gombolyag, olyanok ezek a beszédtémák a tömegeknek. Mindig van mitől félni, van miért gyűlölni, van miért indulatosan veszekedni. A két oldal egy dologban közös: a gyűlöletben.

one-child-nation-body1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása