SoltBrain Blog

Nelson Mandela, apartheid, rasszizmus, miegymás

2015. augusztus 16. - SoltBrain

 Nelson Mandela személyisége megosztó Dél-Afrikában, egyesek demokrata szabadsághősnek, antirasszista szószólónak tartják, míg mások csak egy kommunista, áldemokrata, fehérgyűlölő niggernek. Az apartheid fajelkülönítő rendszere valóban elnyomás volt a négerek részére, de vajon tényleg jobb lett-e a dél-afrikaiak élete a rezsim bukása után? Járjunk utána e távoli afrikai ország közelmúltjának, és ismerjük meg azt a rasszizmust, ami ott megtörtént.

nelsonmandela01-02.jpg

 A rasszizmus az egy nagyon összetett témakör, és a baj az, hogy a liberálisok és a szélsőjobbos mozgalmak egyaránt rosszul kezelik a kérdést. A liberálisok a polkorrektség nevű kamu címszó alatt túl sokat pátyolgatják a négereket (meg cigányokat és zsidókat is), míg a szélsőjobbosok rendszeresen általánosítanak, és mindenkiről a legrosszabbat feltételezik. Biztos vagyok benne, hogy az igazság a kettő között helyezkedik el. Én úgy gondolom, hogy az embereket a tetteik alapján kell megítélni, ezért szerintem a rasszizmus előnytelen, mert az általánosító gondolkodás miatt olyan egyéneket is érint a kirekesztés, akik nem követtek el semmilyen bűnt. Végső soron nem a cigányt, zsidót, négert kell utálni, hanem csak a közveszélyes embereket.

 Beszéljünk egy kicsit a nácikról. Szerintem nem kell túldimenzionálni ezt a témát, egyszerűen az lesz neonáci, aki nem bírja kontrollálni a rasszista hajlamait. A neonáci is ember, csak jobban utálja a négereket, a zsidókat, meg a cigányokat. A náci eszme gyűlöletkeltő, de rajtuk kívül rengeteg mozgalmat (kommunisták, boszorkányüldöző keresztények, iszlám fundamentalista, stb.) lehetne ennyire démonizálni, már csak a meggyilkolt emberek száma alapján is. Emellett nem tetszik az, hogy a médiában mindig csak az antiszemita részét halljuk a nácizmusnak, mert ez csak részigazság. Ha a náci eszmét megnézzük, akkor láthatjuk, hogy Hitler a legalsó kategóriába a négereket, cigányokat és a zsidókat helyezte el, és mivel zsidók vannak kb. 13 millióan, négerek meg vagy 900 millióan, akkor azt is lehetne mondani, hogy a náci eszme a négerek ellen jött létre… (Megjegyzendő hogy Hitlernek nem sok önálló gondolata volt, szinte minden gondolatát más rasszista és okkult mozgalmakból vette át. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető szólamot a Ku-Klux-Klántól vette át, akik már a 1800-as években is hirdették az eszméjüket, emellett a zsidó törvények is elterjedtek voltak a középkorban, a nácik előtt évszázadokkal.)

rasszizsmus01-02.jpg

 A két kép egymás mellé helyezése szándékos. Martin Luther King baptista tiszteles volt, a hungaristák (nyilasok) pedig szintén igaz kereszténynek tartották magukat (a nyilaskereszt is keresztény jelkép volt eredetileg). Szerintetek melyikük a jobb keresztény? 

 A rasszizmus problémájának a lényege az, hogy a négerek és a cigányok ténylegesen több erőszakos bűncselekményt követnek el, mint a fehérek, csak éppen az a nem mindegy, hogy a rossz szociális háttér, vagy az öröklött bűnözői hajlam készteti-e őket erre. A kérdésnek az egyszerű továbbgondolása az, hogy ezeket a népcsoportokat, vagy nagyrasszokat be lehet-e illeszteni a társadalomba, vagy születésüktől fogva vadabbak és nem képesek kultúrát létrehozni.

 Úgy gondolom, hogy a rasszizmus megértéséhez meg kell vizsgálnunk Dél-Afrikát és a korábbi rendszerét az apartheidet. A dél-afrikai népesség elég sokszínű, a történet szempontjából megemlíteném a legfontosabbakat. Vannak a búrok, a holland telepesek leszármazottai (de francia, német és más európai protestánsok is beolvadtak ebbe a csoportba), vannak a bantu négerek, vannak az ázsiaiak (főleg indiai, kínai stb. vendégmunkásokból). És van a negyedik csoport a színesek, ők az előbb említett három csoport keveredéséből keletkeztek. Ha kicsit belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy a dél-afrikai apartheid valójában egy neonáci rendszer volt a tartalmát illetően. A náci Németországban a zsidóknak, cigányoknak, németeknek beírták az igazolványába, hogy melyik fajba tartoznak és megtiltották a köztük történő házasságot, illetve ezen csoportok bármiféle keveredését, mivel a nácik úgy gondolták, hogy a zsidó, a cigány, meg a néger lerontja a genetikai állományukat (az árja vért). Gyakorlatilag majdnem ugyanezt csinálták Dél-Afrikában is, itt a négereket, a fehéreket, az ázsiaiakat és az ezek keverékéből származó színeseket különítették el, valamint megtiltották ezen csoportok között a házasságot és a szexuális kapcsolatot. Megemlítendő, hogy az apartheidet kieszelő búr vezetők nagy része a náci egyetemeken tanult, még a 30-as években Németországban, és ez alapján alkották illetve alkalmazták a fajelméletet, és a rasszhigiéniát, amelyek azon a rossz elgondoláson alapultak, hogy a négerek, és az ázsiaiak másik fajba tartoznak, mint a fehérek. Nos ez nem igaz, mert az emberből csak egy faj létezik a Homo sapiens sapiens. Viszont biológiai és kulturális különbségek valóban vannak a rasszok között. 

 Érdekesség 1.: Az alábbi videón Eugene Terreblanche, a Búr Ellenállási Mozgalom (Afrikaner Widerstand Bewegung) vezetője látható, aki az apartheid (faji elkülönítés) egyik legnagyobb támogatója volt.

 A lényeg az, hogy valóban elnyomták a bantu négereket, az ázsiaiakat és a színeseket, de most, az apartheid bukása után sokkal nagyobb az erőszakos bűnelkövetések száma (néger bűnözés) mint valaha. Dél-Afrikában gazdasági visszaesés is van, valamint az egész világon a legtöbb nemi erőszakot is itt követik el, ezen kívül a fehér telepesek ellen nyílt etnikai támadásokat intéz a néger lakosság. A négerek jelentős része nem él jobban, mint a szegregáció idején, ellenben a fehéreknek is létrejött egy lecsúszott rétege, amely nyomornegyedekben tengődik. Magyarán szólva a rasszizmus ugyanúgy tombol Dél-Afrikában, csak most már az afrikai négerek csinálják. Ezért gondolom azt, hogy nem csak akkor van rasszizmus, ha a négereket elviszed gyapotot szedni a déli államokba, hanem akkor is, ha egy fehér embert a bőrszíne miatt kirabolsz.

 Érdekesség 2.: egy néger véleménye az apartheid utáni korszakról, szerinte nem lett sokkal jobb a helyzete (angol nyelvű).

 Az nem igaz, hogy a négerek egy külön faj lennének, de az igen, hogy nagyobb mértékben bűnöznek (vonatkozik ez a cigányokra is). Lényeges kérdés, hogy ez az ottani rossz szociális állapotok miatt, vagy a genetika miatt van-e. Az afro-amerikaiaknak van egy jelentős felemelkedett rétege, akik sportolók, művészek és értelmiségek, de az amerikai négerek egy bizonyyos része továbbra is gettóban él és bűnözik. Magyarországon a cigányoknak más a helyzetük. Nagyon kevés sportolót adtak a társadalomnak, művészeket se olyan sokat, értelmiséget pedig elenyésző mértékben.

  Érdekesség 3.: Nelson Mandela és egy négerek körében elterjedt népdal…

 A konklúzió az, hogy az embereket tényleg a tetteik alapján kell megítélni, és káros dolog a rasszizmus, de azt is tudni kell, hogy az etnikai és faji konfliktusok mindig többirányúak, és általában mindegyik fél követ el hibákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr547586774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása