SoltBrain Blog

A piramis (2014) kritika

2019. április 27. - SoltBrain

Ebből a filmből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Olyan fajta horror A piramis (The Pyramid, 2014), ami elsőre érdekesnek tűnik az előzetes és plakát alapján, de sajnos megnézés közben hamar rájövünk, hogy csak egy, az átlagos határát alulról súroló slasher horrort kaptunk, érdekesebb körítéssel. 

A témaválasztás alapjáraton egy nagy adag miszticizmust sugall magából, mivel az egyiptomi kultúra nagyon ősi, és sok mindent a mai napig nem értünk ezzel kapcsolatban. Egyfelől sem az egyiptomi kultúra keletkezését, másfelől a piramisok építési körülményeit sem sikerült teljes mértékben tisztázni, de a szfinx-szel kapcsolatban is felvetődött már, hogy valójában sokkal régebben épült, mint maguk a piramisok. Az ősi civilizáció istenei, illetve mitikus teremtményei szintén remek filmötlettel szolgálhatnak (múmiák, szkarabeusz bogarak stb.), szinte adja magát a téma, hogy történelmi és fantasy műfajon kívűl a horror is felhasználja alapanyag gyanánt. Nah de nézzük meg, vajon hol csúszhatott félre a film?

  S.P.O.I.L.E.R. veszély közeledik a TOVÁBB megnyomása után

pyramid2014movie2.jpg

Annyi pozitívumot meg kell említenem, hogy nekem tetszett a főellenség karaktere, aki nem más, mint Anubisz (természetesen itt Nem a CGI animáció minőségére gondolok, hanem arra, hogy eszébe jutott a készítőknek, hogy lehetne ebből az istenből egy emberi szívevő gonoszt létrehozni). Viszont ennélfogva az az egyik problémám, hogy túl keveset szerepelt a sakálember, voltak helyette a sokak által csak "patkánymajomnak" vagy "szfinx macskának" nevezett rágcsálók, melyek szerintem inkább idegesítőek, mint ijesztőek voltak. A jumpscare-ek gagyira sikerültek, és a sírkamrák csapdái sem voltak valami nagy eresztések. Azon meg sem lepődünk, hogy sok horrorban nem vagy alig ismert színészeket alkalmaznak és teszik mindezt gyenge karakter kidolgozással, de az, hogy nem fogják fel a régész csapat tagjai, hogy mikor lehet valakit megmenteni és mikor nem, nekem nagyon szöget ütött. Amikor leesik a csaj a felállított karókba és fel is szúrják őt vagy amikor a régész professzor szívét kitépik, azok már olyan esetek, amikkel a sürgősségi ellátás sem tud mit kezdeni, főleg nem egy isten háta mögötti piramisban. 

Azt a poszterből is megtudhattuk, hogy a producer Alexandre Aja a Sziklák szeme című horror rendezője volt, ami egyértelműen utal a darabolós gyilkolós történetvezetésre, de sokak szerint így sem érte el azt a hatást a film, amit kellett volna. Ha alacsonyköltségvetésű horrort akartak a készítők, szerintem akkor is lehetett volna jobban csinálni, valahogy a megvalósítás nem sikerült jól. Lehet, hogy múmiák kellettek volna ebbe a történetbe, vagy több cselekvést hagyni Anubisznak, bár valószínűleg a többi logikátlanságot az se orvosolta volna. Az IMDb szerint 4,6 pontot ér a 10-ből, szerintem is maximum annyit, többet semmiképp. A film kudarca ellenére remélem, hogy fog készülni még más mozifilm is egyiptomi témában.

Összességében elmondható, hogy több ponton is egyetértek az Otherworld-ös véleménnyel...

A bejegyzés trackback címe:

https://soltbrain.blog.hu/api/trackback/id/tr5414766014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása